Партньор на Проватон
 МВнР още умува какво да прави със сградата на руското консулство във Варна

МВнР още умува какво да прави със сградата на руското консулство във Варна

Сподели в

В най – близки срокове Министерство на външните работи ще вземе решение относно бъдещото функционално предназначение на сградата, където се помещаваше руското консулство във Варна. Това става ясно от отговор на външния министър Мария Габриел по повод депутатско питане относно съдбата на зданието.

Народните представители Стела Николова и Ивайло Митковски предлагат сградата, в която се помещаваше Генералното консулство на Руската Федерация във Варна на ул. „Македония“ 53, да стане градска библиотека.

Депутатите от морската столица питаха външно министерство какви са намеренията за бъдещото предназначение на недвижимия имот, който е държавна собственост. Поставиха въпроса дали е възможно сградата да бъде предоставена на община Варна, за да бъде използвана като библиотека и дали държавата би предприела действия в тази насока.

„Варна е най-големият град Северна България и по Черноморието, както и трети по големина в страната. Същевременно този град притежава библиотека, която се помещава в сградата на общината, която не притежава място за това и съответно тази библиотека се намира в окаяно състояние. В рамките на града е налице проект за изграждане на библиотека, който от дълги години не е напреднал с нито една крачка и няма надежда това да се промени. Едно от най-съществените условия за развитие на обществото и културата е библиотеката, като нейното наличие е задължителен белег на всеки град. Дори сравнително малки градове притежават сравнително добри библиотеки, но за съжаление не е такъв случаят във Варна. Една от основните причини за това е липсата на сграда, където да се помещава тази библиотека“, се казва в депутатското питане.

Имотът е частна държавна собственост и към момента се управлява от външното министерство. Срокът на договора за ползване на зданието като руско консулство е изтекъл тази година.

От отговора на Мария Габриел става ясно, че дори и да се вземе решение за предоставяне на имота за ползване от Община Варна цялата процедура трябва да се реализира от областния управител.

Припомняме, че през 2016 година беше проведен конкурс за проект за сграда на библиотеката. Спечели го холандско архитектурно бюро. Според плановете новата библиотека трябваше да разполага с най-новите технологични въведения и да има 24-часова система за връщане на книги. По проект на партерното ниво са разположени рецепция за обслужване на читатели, изложбена зона, център за обучение и семинари с шест самостоятелни зали, главна концертна зала с 200 места и бистро. Същинските библиотечни функции са организирани на горните пет нива. Предвиден е и подземен паркинг на три нива за 300 автомобила, както и велостоянки за 200 велосипеда. Цялостната инвестиция бе за 39,7 млн. лева, като от тях 5,5 млн. лева са за обзавеждане и специализирано оборудване и 34,2 млн. лева са за самото строителство.

Разрешително за строеж Общината издаде през 2018 година, но три години по-късно проектът така и не се реализира и разрешителното изтече. Средства за случването на новото здание така и не се намериха и Варна остана само с планове и очакване за съвременна и модерна библиотека със собствена сграда.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *