Партньор на Проватон
 Стоян Новаков: Уважавам свободата на словото, но всичко си има граници! Възможностите за развитие на Варна са практически неограничени. Мога да бъда полезен!

Стоян Новаков: Уважавам свободата на словото, но всичко си има граници! Възможностите за развитие на Варна са практически неограничени. Мога да бъда полезен!

Сподели в

СИЛНА ВАРНА потърси бившият транспортен министър Стоян Новаков за коментар по повод публикация във варненска медия от вчера за обстоятелства и обвинения за извършени нерегламентирани действия в миналото и информация за настъпили в следствие на това действия от органите на реда в Р България

Публикуваме Ви цялото интервю без редакторска намеса:

СИЛНА ВАРНА: Здравейте г-н Новаков, как се чувствате днес?

СТОЯН НОВАКОВ: Добре съм, благодаря. Желая добро настроение и на вас и вашите читатели.

СИЛНА ВАРНА: Отново Ви писаха в една медия и ни върнаха към стари теми свързани с престоя ви във Франция. В публикацията се съдържат твърдения за съдружия с криминално проявени лица и наложени запори от кредитори, как ще коментирате?

СТОЯН НОВАКОВ: Това са клевети, категорично и ясно желая да го заявя. Клевети на елементарни ниво, на които не обръщам внимание. Голи, лъжливи твърдения. Никакви документи, данни, никакви съдебни решения или каквото и да е друго релевантно доказателство. Въпреки всичко вече неведнъж съм представил официални документи които сочат моето чисто съдебно минало и опровергават всички по-горе цитирани твърдения. Само ще ви посоча и приложа:

  1. Свидетелство за съдимост издадено от република България
  2. Свидетелство за съдимост от република Франция
  3. Грама от МнВР издадена от посолството ни във Франция, от която е видно че дори не съм бил задържан и няма никаква информация за мен в масивите на Френските власти! Въобще не говорим за осъждан или нещо по-тежко (и трите са ни предоставени и прилгаме под интервюто).

Съдружията за които се споменава са вероятно с Митко Топалов, за който се твърди че е бил задържан и осъждан на остров Мартиника, което явно не е вярно… Отново няма документи. Как може да ръководиш фирма и да притежаваш късо нарезно оръжие в България, вместо да излежаваш 20+ годишна или доживотно присъда присъда някъде?

Истината е, че посоченият човек си е продал яхтата след инцидент и две седмици по-късно задържат някакви хора, на някакъв остров… нищо общо с него, за мен да не говорим! Все пак отговорността е лична. Да не говорим, че неведнъж сме били свидетели почтени хора да изпадат в подобни ситуации, след продажба на превозни средства. Истината обаче, накрая винаги възтържествува. Проблема е, че тези теми не се представят в съдебен процес, а се тиражират от лица, които остават анонимни, скрити. Очевидна е целта – да създават хаос, за да не могат да бъдат разгледани обстойно собствените им действия. Още чакам момента, в който конкретно лице ще твърди тези клевети във формат на интервю. Това ще ми даде възможност да се защитя и по съдебен ред.

Второто са запорираните дялове на Жоро Борисов Любенов от негови кредитори в общата ни фирма, където говорим за типични търговски взаимоотношения. Пак нищо криминално или скандално. Всичко е на светло и в рамките на закона.

СИЛНА ВАРНА: Това звучи абсурдно, върти се една и съща лъжа втора година и вие не реагирате?

СТОЯН НОВАКОВ: Реагирам – имам документи, които ясно сочат чистото ми съдебно минало. Въпроса с клеветата е малко по – особен, защото аз уважавам свободата на словото и никога не бих тръгнал в съдебен процес срещу журналист или медия. Те в случая са косвена жертва на клеветниците. Въпроса е, че все така чакам някой, конкретна личност да излезе с лицето, името и някакви документи, да изкаже тези твърдения в лично качество – гарантирам ви, че ще си говорим в съда, а след това ще осведомя обществеността за съдебното решение.

Досега това не се е случило – все така анонимни клевети от хората в сянка. Доколкото клеветите се тиражират в медии, смятам, че Читателите са най-добрия коректив на всяка медия и свободния пазар. Точно за това не цитирам и името на медията, която се опитва да ме омаскари. Но това води до друг въпрос… Защо някой тръгва с такива негативна кампания? Кой го е страх от мен и защо?

СИЛНА ВАРНА: Ще ни кажете ли нещо за себе си? С какво се занимавате? Какъв опит имате в транспорта?

СТОЯН НОВАКОВ: Занимавам се с Транспорт от 1996 по трудова книжка. Работил съм в частни Български и международни компании от 2020 година съм транспортен експерт към европейската комисия /прилагам номер на документ/, както и в Държавната администрация като зам. министър на транспорта и съобщенията.

СИЛНА ВАРНА: Потърсихме информация от превозвачите с които сте работили като министър и разбрахме, че освен подкрепа от сектора имате и много голямо международно признание. Дори са ви канили тази година на 18-19 май, тази година в Брюксел като лектор на тема  транспортните пътища през Черно море, изключително познаване на Каспийския регион, без да сте на официална позиция. Можете ли да ни споделите повече по темата?

СТОЯН НОВАКОВ: Да, поддържам чудесни отношения с колегите си в Черноморския регион и в Брюксел. А поканата в прес клуба на ЕК, дойде от зам. министъра на енергетиката на Азербайджан Елнур Солтанов с който работихме по един транспортен коридор Персийски залив – Черно море… (прилага ни снимки, които може да видите под статията).

СИЛНА ВАРНА: Това ли е причината да ви споменават кандидатурата за зам. кмет на Варна?

СТОЯН НОВАКОВ: Сигурно… Възможностите за развитие на Варна са практически неограничени. Имаме всички предпоставки да бъдем най-доброто място за живеене в България. Да, имам добри идеи и съм ги споделил с новоизбрания ни кмет Благомир Коцев.

СИЛНА ВАРНА: Какво ще ни кажете за новия кмет? Как бихте го описали с няколко думи?

СТОЯН НОВАКОВ: Познаваме се много отдавна, това е един стойностен, възпитан и отговорен човек! Смятам, че носи нов заряд, положителна емоция, надежда и амбиция за просперитет на Варна и обществността й.

СИЛНА ВАРНА: Не е ли твърде зависим от София?

СТОЯН НОВАКОВ: Казах възпитан, не мек или слабохарактерен. Това че умее да изслушва и да се съобразява с чуждо мнение, не значи че си няма негово. Достатъчно е твърд, но това ще излезе по-нататък. Мога да ви кажа, че при него няма текучество на хора и това го наблюдавам повече от 20 години.

СИЛНА ВАРНА: Надяваме се да ви видим скоро в друга светлина, да имате възможност да реализирате експертния си потенциал и да успеете с транспортните си идеи за града.

СТОЯН НОВАКОВ: Това е решение на кмета, дали ще ми гласува доверие и моя работа дали ще го оправдая. Приятен ден от мен.

СИЛНА ВАРНА: Ще продължаваме да ви наблюдаваме и при нужда ще ви търсим за коментар. Успех!

На началната снимка: в ляво е зам. министъра на енергетиката на Азербайджан Елнур Солтанов и Стоян Новаков на среща за транспорта в Брюксел 18-19 май 2023г. 

Интервю на СИЛНА ВАРНА

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *