Партньор на Проватон
 ПРОБЛЕМ! Светът върви към затопляне с близо 3° по Целзий до края на века

ПРОБЛЕМ! Светът върви към затопляне с близо 3° по Целзий до края на века

Сподели в

Емисиите на въглероден диоксид все още са прекалено високи, сочи новият доклад на ООН

Докато глобалните температури и емисиите на парникови газове бият рекорди, учените по климата на ООН предупредиха, че настоящите обещания за емисии карат света да надскочи температурните граници, договорени за спиране на най-лошите последици от изменението на климата, предава DW.

Годишният доклад за емисиите на ООН установи, че съгласно мерките, обещани от държавите, подписали Парижкото споразумение, човечеството вероятно ще види глобални средни температури между 2.5 и 2.9 градуса по Целзий над прединдустриалните времена до края на века.

Обещанията за достигане на нетна нула не се „считат за надеждни“, тъй като нито една от страните от Г-20 не намалява емисиите достатъчно бързо, за да постигне тези цели. Вероятността за достигане на целите и „ограничаване на затоплянето до 1.5 C е само 14%“, според доклада.

Прогнозираните мисии за парникови газове за 2030 г. трябва да бъдат намалени с 42%, за да има шанс да остане в рамките на прага от 1.5 C и да се избегнат още по-катастрофални екстремни метеорологични условия, както и потенциално необратими ефекти от изменението на климата.

Докладът призовава световните лидери сериозно да повишат климатичните си амбиции, за да намалят разликата в емисиите на тазгодишната конференция на ООН за климата (COP28), която ще се проведе в Дубай през декември.

Няма човек или икономика, останали на планетата, незасегнати от изменението на климата“, каза Ингер Андерсен, изпълнителен директор на Програмата на ООН за околната среда (UNEP) в изявление. „Вместо това трябва да започнем да поставяме други рекорди: за намаляване на емисиите, за зелени и справедливи преходи и за финансиране на климата.“

Емисиите на CO2 трябва да бъдат намалени бързо

Глобалното затопляне се причинява до голяма степен от емисиите на парникови газове, отделяни при изгарянето на изкопаеми горива като въглища, нефт и газ. През 1850 г. концентрациите на CO2 в атмосферата са били около 288 части на милион (ppm), но днес те са нараснали до 422 ppm в резултат на индустриализацията.

Средната глобална температура се е увеличила с концентрацията на CO2 и сега е с 1.2 градуса по Целзий над прединдустриалните нива. Тази година е на път да бъде най-горещата, регистрирана някога.

За да се спази целта от 2 градуса по Целзий от Парижкото споразумение, прогнозираните емисии от парникови газове като метан, CO2 и азотен оксид, ще трябва да намалеят с 28%.

Според доклада има известен напредък. Например, когато Парижкото споразумение беше прието през 2015 г., се предвиждаше емисиите през 2030 г. да се увеличат с 16%. Тази цифра е намалена до 3%.

Но това не е достатъчно, за да спре катастрофалното екстремно време като това, което вече се усеща днес, каза водещият автор на доклада и старши съветник на CONCITO, Green Think Tank на Дания, Ан Олхоф за DW.

Виждаме суши, виждаме горски пожари и виждаме, че хората страдат. По принцип хората умират. Хората биват разселени на много места“, каза Олхоф, добавяйки, че температурите в определени региони може да са два пъти по-високи от средните за света.

„Ако е с 6 или 7 градуса по-топло в определени части на Африка… това всъщност може да направи невъзможно да живеете или да останете да живеете там, където живеете в момента“, каза тя, добавяйки, че страните трябва да действат бързо и решително сега.

Запасите от въглища, нефт и газ

За да спази договорените температурни цели, светът трябва бързо да намали емисиите от изкопаеми горива. Докладът показва, че ако петролът от всички съществуващи и планирани нефтени находища бъде извлечен и изгорен, светът ще надхвърли границата от 1.5 C. Би било невъзможно да се спази прага от 2 градуса, ако всички планирани запаси от газ и въглища също бъдат изгорени.

Добрата новина е, според доклада, че възобновяемата енергия като слънчевата и вятърната енергия се разраства бързо. В Китай, например, неизкопаемите енергийни източници „надхвърлиха 50% от всички инсталирани мощности, достигайки рано целта за 2025 г.“.

Имаме много доказани технологии. Те са рентабилни и конкурентни на изкопаемите горива. Те просто трябва да бъдат разгърнати с безпрецедентно темпо и мащаб“, каза водещият автор Олхоф.

Според доклада зелената енергия не само ще донесе по-чист въздух и ще забави изменението на климата, но и „значителни възможности за страните с ниски и средни доходи“, включително нови приходи за индустрията. И работни места за обществеността вече са налични като заместител.

Ето защо е важно по-бедните страни да получат подкрепа от по-богатите нации, за да „ускорят зеления преход и да намалят цената на капитала“, каза Олхоф.

Изсмукване на CO2 от атмосферата за постигане на климатичните цели

В допълнение към постепенното премахване на изкопаемите горива и бързото разширяване на възобновяемите източници, светът се нуждае от допълнителни методи за отстраняване на CO2 от атмосферата, за да остане в температурните граници.

Повторно залесяване и управление на горите ликвидират около 2 милиарда тона CO2 от атмосферата годишно, според доклада на ООН. Тази цифра трябва да бъде утроена до 2050 г., за да бъде светът климатично неутрален.

Докладът също така препоръчва разширяването на по-новите методи за отстраняване на CO2, като технологията за директно улавяне и съхранение на въглерод във въздуха, която включва изсмукване на CO2 от атмосферата и съхраняването му дълбоко под земята.

Друг вариант е създаването на биовъглен от биомаса като дървесина и селскостопански отпадъци. Това свързва CO2 и може да се добави към почвата, повишавайки плодородието и спомагайки за минимизиране на сушите чрез забавяне на оттичането на водата.

Авторите прогнозират, че подобни методи могат да доведат до отстраняване на допълнителни 4 милиарда тона CO2 от атмосферата годишно до 2050 г. В същото време те предупреждават да не се разглежда подобно отстраняване на CO2 като панацея.

Последният доклад за разликата в емисиите за 2023 г. представя смразяваща реалност“, каза Харджиет Сингх, ръководител на глобалната политическа стратегия в базираната в Бон неправителствена организация Climate Action Now в изявление. „Времето за смели, решителни действия е сега – всичко друго е предателство към настоящите и бъдещите поколения.“

economic.bg

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *