Партньор на Проватон
 На какво могат да ни научат екстремните спортисти за психическата издръжливост

На какво могат да ни научат екстремните спортисти за психическата издръжливост

Сподели в

Ако искате да се представяте на високо ниво, ще трябва да сте издръжливи. Начинът да изградите това психично умение е като преодолявате неочаквани предизвикателства, пред които се изправяте по пътя си. Въпреки че всички рано или късно се изправяме пред някакви пречки, не е нужно да чакате това да се случи. Хората с високи резултати подхождат към предизвикателствата по различен начин, като много често дори ги канят, казва Полина Маринова Помплиано, автор на „Hidden Genius: The Secret Ways Of Thinking That Power The World’s Most Successful People“.

„Да бъдеш психически издръжлив е способността да издържаш на болка за дълги периоди от време“, казва тя. „Най-добре представящите се хора използват умствени рамки, които фундаментално променят начина, по който виждат света“, добавя Маринова Помплиано.

Правете нещо трудно всеки ден

Екстремните спортисти са едни от най-устойчивите хора сред нас и техните методи могат да служат като модел за внасяне на повече устойчивост в живота ви. Например, спортистите на върха на възможностите си често сами си възлагат някакви трудни за изпълнение дейности, за да се подготвят по-добре за онези трудните моменти в живота, върху които нямат контрол.

„Когато си спортист, създаваш моменти на болка и страдание в деня си“, казва Маринова Помплиано. „Пенсионираният военноморски тюлен и бегач на ултрамаратон Дейвид Гогинс нарича това обезболяване на ума ви, така че когато животът ви удари по главата с нещо, което не очаквате, вие сте по-способни да се справите с него, Начинът да подготвите ума си е да правите нещо, което намирате за трудно, всеки ден“, добавя тя.

Например, ако не искате да тичате няколко километра, пак го направете. Ако не искате да почистите къщата си, все пак го направете.

Можете също да започнете с малко. Ако говоренето пред публика ви кара да се чувствате неудобно, опитайте да се поставите в ситуация, която да ви принуди да говорите пред група от хора (дори и групата да се състои само от трима души).

„Малките моменти, които не са от особено значение, ви помагат да докажете на себе си: „Направих това малко нещо и не умрях. Това означава, че ще съм ОК“, казва Маринова Помплиано. „Всеки път, когато го правите, въвеждате в живота си триене, което ви помага с по-тежките моменти на по-късен етап. Поставянето на малки  трудности в деня ви показва, че дори когато се появят трудни неща, вие ще спазите обещанието си към себе си, ще ги посрещнете и ще ги преодолеете“, добавя тя.

Изправете се лице в лице с болка

Друг начин за изграждане на устойчивост е чрез олицетворяване на болката. Маринова Помплиано дава за пример бегачката на дълги разстояния Кортни Даувалтер, която участва в състезания на 100 мили.

„Тя мисли за болката като за действително място, което нарича „пещера на болката. Тя знае, че всеки път, когато участва в наистина дълги състезания, в крайна сметка ще стигне до пещерата на болката и това ще бъде ужасно. Тя знае, че няма да иска да влезе в нея, но и че от нея зависи ще излезе. Тя си казва: „След като вляза там, ще се сблъскам с обикновена болка и след това ще изляза от другата страна“, разказва Маринова Помплиано, която е интервюирала Дуавалтер

Гогинс пък нарича болката „тъмна стая“. Той споделя с Маринова Помплиано, че някога е бил много неуверен и е бил готов да лъже, ако това е можело да му донесе валидация. Той е залепя бележки около огледалото в банята си, за да му напомнят, че ще изкара целия ден, без да лъже за да получи въшно валидиране.

„Той каза: „Трябва да влезеш в тази тъмна стая, да се изправиш пред себе си и да кажеш истината за себе си. Неговите бележки му напомнят за малките действия, които трябва да направи, за да преодолее тези недостатъци. Ако можете да влезете в тъмната стая и да се изправите срещу себе си, можете да излезете от другата страна като различен човек. Това е процес на трансформация“, казва Маринова Помплиано

Преформулирайте трудностите

Друго полезно нещо, което може да направите, е да поставите моментите на трудности в положителна светлина. Маринова Помплиано интервюира скалния катерач Томи Колдуел, който гледа на моментите на болка като на приключение. „Ако можете да преформулирате тези моменти, тогава ще сте по-способни да се справите и да издържите“, казва й той. За Гогинс физическите предизвикателства са нещо, което му помага да се чувства добре в тялото си, а след това и в ума си.

Психическата издръжливост е умение, а не е нещо, с което се раждаш, категорична е Маринова Помплиано. „Това е като мускул, който тренирате, за да сте готови за ужасните моменти, които неизбежно ще се случат. Някой ваш близък ще почине. Може да загубите работата си. Случват се ужасни неща. Ако сами въведете търкания в ежедневието си, няма да сте толкова крехки, когато дойдат тези трудни моменти. И можете да разчитате на факта, че имате уменията да посрещнете трудностите“, добавя тя.

……………………….

Стефани Воза за FastCompany.com

Редактор: Георги Георгиев

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *