Партньор на Проватон
 “Безплатното саниране” сдаде във Варна

“Безплатното саниране” сдаде във Варна

Сподели в

Градът удължи бедственото положение, макар той и Източна България да се връщат към нормалния живот

Зрелищно съборена изолация на жилищен блок в “Младост” е една от щетите вследствие на урагана  във Варна, събрала най-много коментари в социалните мрежи. Блокът е част от програмата по т.нар. безплатно саниране. Както се вижда на кадрите, засегнати са пет етажа.

Като цяло обстановката в града се успокоява. Времето е добро, ежедневието е възстановено, за бурята напомнят единствено пораженията. Те се отстраняват, включително чрез доброволци в Морската градина. Много са нападалите клони в училищните дворове, като за пораженията се разбира едва днес, в работния ден.

Малко след 20 часа кметът Благомир Коцев потвърди, че от утре учениците се връщат в училище. Изключение правят ОУ „Васил Друмев“, Професионалната гимназия по текстил и моден дизайн, ОУ „Свети княз Борис I“ и ОУ „Константин Арабаджиев“, където все още се извършват аварийно-ремонтни дейности. Там дистанционното обучение ще продължи до сряда включително. Изненадващо обаче Коцев обяви, че бедственото положение в града продължава. Първоначално той не го бе насрочил със срок, а “до второ нареждане”. Сега се оказа, че бедствието следва да бъде продължено заради  дейности по разчистване на листна маса, отстраняването на опасните клони и дървета, а и ремонт на крайпътни съоръжения. Не е ясно кога точно ще приключи бедственото положение. “Най-засегнат е район „Приморски“, където все още има затруднения в почистването и извозването на растителните отпадъци”, отчете Коцев.

 

ЛЕКА-ПОЛЕКА

Вълчи дол, Суворово, Дългопол и Аксаково бяха другите общини от Варненска област, обявили бедствено положение. Те също се връщат към нормалния живот лека-полека. Почти всички пътища в региона са проходими, както и в Добричко, Силистренско и Разградско.

В шуменските общини Нови пазар, Венец, Хитрино, Никола Козлево, Каолиново и Каспичан бедственото положение ще продължи до събота, но и там най-тежките часове отминаха. В бургаската Руен електричеството е възстановено навсякъде.

СВЛАЧИЩЕ НА ЮГ

Оказа се, че бурята напълно е прекъснала крайбрежната алея край Солниците в Бургас. Артерията, която е държавна собственост, бе част от вело и пешеходен маршрут. Проблемите с нея датират отдавна, но имаше спорове между общината и държавата дали иде реч за свлачище, ерозия или друго – съответно кой-как да ремонтира.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *