Партньор на Проватон
 Стела Николова: Във Варна сглобка между управляващите партии не е възможна заради силния антагонизъм

Стела Николова: Във Варна сглобка между управляващите партии не е възможна заради силния антагонизъм

Сподели в

Собствениците на зелени площи в местността Салтанат имат финансов интерес парцелите им да бъдат отчуждени от общината, смята депутатът от ПП-ДБ

Във Варна сглобка между ПП-ДБ и ГЕРБ не е възможна заради силния антагонизъм между двете формации на местно ниво. Това коментира в интервю за Дарик Варна депутатът от ПП-ДБ Стела Николова.

„Ако политическите партньори на ПП-ДБ в местния парламент обслужват частните си интереси, аз и моите колеги в общинския съвет ще се превърнем в тяхна опозиция“, каза Николова, която очаква новият общински съвет да отмени продажбата на терена от 9 дка в район „Младост”.

Решението за сделката бе гласувано от предишния местен парламент. Срещу него бяха подени 16 жалби, които съдът отхвърли.

„Не трябва да се продава с лека ръка такъв парцел,той трябва да се превърне в парково пространство. Благомир Коцев в кампанията си обеща във всеки квартал да има парк. Според изчисленията на архитекти на всеки градски жител трябва да се пада по 20 кв. м зелена площ, а във Варна съотношението е 10 кв. м на човек”.

Собствениците на зелени площи в местността Салтанат имат финансов интерес парцелите им да бъдат отчуждени от общината, смята Стела Николова. Според нея терените могат да бъдат изкупени по експертна оценка или да бъдат заменени с общински парцели на други места в града.

„Ако някой смята, че притежава парцел за застрояване, това няма как да се случи, тъй като няма подробен устройствен план на Морската градина. В София процесът за отчуждаване на зелени площи тече от миналата година, като цената е 190 лева на кв. м”.

Николова коментира съдебното решение, с което за нищожно бе обявено разрешението на главния архитект за поставяне на шатри на фирмата „Овърсийз – Хоризонт“. Компанията е собственост на семейството на новия кмет на Варна Благомир Коцев.

„Коцев е бил заблуден, че това е законосъобразният начин. Ако „Овърсийз – Хоризонт“желае да придобие ползването на тази държавна земя, трябва да премине по законосъобразния начин”.

Стела Николова е на мнение, че изменението на Общия устройствен план на Варна, който се подготвя от Камарата на архитектите,  ще доведе до напрежение. По думите й, процесът е трябвало да започне още преди години, но аминистрацията на Иван Портних не го е задвижила.

Варненският депутат и колегата ѝ Ивайло Митковски предлагат освободената сграда на Руското консулство във Варна да бъде превърната в библиотека.

„Сградата е собственост на външното ни министерство. В момента е празна и не се използва след освобождаването. Очакваме отговор от Мария Габриел дали сградата е нужна на МВнР и дали ще бъде предоставена на Община Варна. Проектът за нова библиотека предизвиква противоречиви реакции, защото сградата е предвидена да бъде върху една от малкото градинки в центъра на града.“

Стела Николова добави, че е имала среща със земеделския министър Кирил Вътев заради фермерските пазари, за които има забрана заради опасност от инфлуенца по птиците. Той я е уверил, че те ще бъдат отворени, но при спазване на всички хигиенни норми, като няма да се продават живи птици и яйца.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *