Партньор на Проватон
 Кои са най-големите предизвикателства на прехода към чиста енергия

Кои са най-големите предизвикателства на прехода към чиста енергия

Сподели в

Първите три заплахи за целите за нулеви нетни емисии са „вкоренени в политиката“

Преходът на света към бъдеще с чиста енергия е изправен пред много предизвикателства, най-голямото от които е цената и икономическото въздействие, според доклада на адвокатската кантора Womble Bond Dickinson за прогнозите за енергийния преход за 2024 г., публикуван във вторник.

Констатациите от третото годишно проучване разкриват, че докато „пътят към постигане на амбициите за нулеви нетни емисии е предизвикателство, остава ангажимент за бъдеще с по-ниски емисии“, каза Джеф Уитъл, ръководител на Глобалната практика за енергия и природни ресурси на WBD.

Проучването показа, че 56% от респондентите, съставени от 456 лица, вземащи решения в енергийната индустрия, виждат „разходите и икономическото въздействие“ на фона на нарастващите лихвени проценти и цените на оборудването като „водещо предизвикателство, оказващо влияние върху енергийния преход“, като 47% от тях изразяват загриженост относно неадекватната данъчна и насърчителна подкрепа.

Парите „вече не са евтини“ и това е основна грижа за респондентите в проучването, се казва в доклада, тъй като централните банки са повишили значително лихвените проценти през последните две години и „може да се наложи да поддържат лихвите по-високи за по-дълго време“.

По-високите лихвени проценти повишават свързаните с тях нивелирани разходи за електроенергия – или средната стойност на това, което ще струва производството на електроенергия в днешни условия, включвайки всичко от строителството до горивото до таксите за финансиране“, казва експерт в кантората Лиза Ръштън.

Нуждите от инфраструктура и изискванията за гъвкавост на мрежата също са сред основните предизвикателства, оказващи влияние върху енергийния преход, като са избрани съответно от 54% и 52% от общия брой респонденти.

„Осъзнаването се разпространява в индустрията, че създаването на система за чиста енергия изисква повече от разполагане на слънчеви, вятърни и складови активи в мащаб“, каза Белтън Цайглер, съ-ръководител на екипа за регулирани комунални услуги на WBD. „Това също изисква модернизиране и разширяване на преносната мрежа, така че да може да обслужва клиентите ефективно и надеждно, тъй като електрифицирането продължава и нарастващите нива на възобновяеми ресурси се добавят към системата.“

Модернизацията на мрежата включва предизвикателства при взаимното свързване и остаряваща инфраструктура, се казва в доклада.

Изтъква се, че в доклад на Международната енергийна агенция (IEA) от октомври се казва, че светът трябва да добави или замени 49.7 милиона мили преносни линии до 2040 г., за да постигне целите за климата и да постигне енергийна сигурност.

Проучването на Womble Bond Dickinson също така подчертава, че успешните инфраструктурни проекти зависят от държавната подкрепа.

На въпрос в кои области законодателството, регулациите или стимулите биха могли да бъдат най-ефективни за ускоряване на прехода към чиста енергия, 40% от респондентите са избрали финансиране на надстройки на мрежата и подобрения на ефективността. Също така се казва, че 33% са избрали политики за стимулиране на съхранението на енергия, а 32% казват, че държавната подкрепа ще бъде най-ефективна в мерките за енергийна ефективност.

Що се отнася до постигането на бъдещи цели за нулеви нетни емисии, повече от една трета от респондентите в проучването казаха, че недостатъчната държавна подкрепа е едно от трите най-големи предизвикателства.

Все пак, гледайки напред към 2024 г., в доклада се казва, че цялостната инвестиционна картина е „силна“ за чиста енергия, като 56% от всички респонденти в проучването са увеличили инвестиционния си или оперативен фокус върху стратегии за енергиен преход през последната година.

Що се отнася до прехода към чиста енергия, респондентите в проучването казаха, че ключовите области на инвестиционни възможности включват „решения, фокусирани върху декарбонизацията“, като биогорива и биомаса – която според доклада се характеризира широко като енергия от отпадъци – както и енергия подобрения на ефективността, технологии за улавяне на въглероден диоксид, съхранение на енергия в мащаб и електрически превозни средства.

Междувременно първите три заплахи за целите за нулеви нетни емисии са „вкоренени в политиката“, се казва в доклада от проучването, като тези са недостатъчната подкрепа на правителството; разпокъсаност, плурализъм и непоследователност на законодателството и общ политически риск, че правителствата може да не изпълнят ангажиментите за нетна нула.

Като цяло бизнес лидерите продължават да увеличават ангажимента си към глобалния преход към чиста енергия, се казва в доклада на Womble Bond Dickinson, но този преход е „изпълнен с рискове и ще изисква по-високо от очакваното ниво на капиталови инвестиции“.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *