Партньор на Проватон
 5 въпроса, на които да отговорите, ако обмисляте раздяла с партньора си

5 въпроса, на които да отговорите, ако обмисляте раздяла с партньора си

Сподели в

Да остана, или да напусна? Много от нас са се борили с този въпрос в даден момент от романтичния си живот.

Независимо дали се борите с токсични отношения, физическа или емоционална дистанция, изневяра, сблъсък на ценности, или просто се надраствате един друг, ако започнете да обмисляте раздялата с някого, знаете, че нещо не работи.

А как да разберете кога най-накрая е време да си тръгнете? Ето въпросите, които трябва да си зададете.

Насилствена ли е връзката – физически или емоционално?

Връзки, които включват каквато и да е степен на физическо или психологическо малтретиране, изискват незабавно да си тръгнете. Тъжната истина е, че много жертви изпитват трудности да разберат, че животът им е в опасност поради цикъла на насилие-концепция, въведена отЛенор Уокър, психолог и основател на Института за домашно насилие. Този цикъл включва фаза на „натрупване на напрежение“, следвана от „фаза на насилие“ и накрая „фаза на разкаяние“ – по време на която насилникът се извинява, разкайва се и дори си вярва, че насилието няма да се повтори.

Ако сте в насилствена връзка, поведението, което изпитвате най-често, е емоционално и психологически вредно. Трябва да си дадете сметка дали партньорът ви обижда, критикува ви по начин, който ви кара да се съмнявате в себе си, обвинява ви, за да вдъхне вина, играе мисловни игри или ви унижава. Насилниците могат да използват принуда и заплахи или дори вашите деца, за да повлияят на това, което правите, както и къде отивате и с кого.

Напускането на връзки, които включват насилие от страна на интимен партньор и/или емоционално насилие, може да бъде особено сложно и често опасно, поради което е особено важно да потърсите помощ, преди да проведете разговора с партньора си. За помощ вижте нашата фейсбук група „Не си сама – заедно срещу насилието“, чиято цел е да окаже подкрепа за хилядите жени в България, които са принудени да страдат, да търпят, да се крият, да премълчават, да се срамуват и да плачат всеки път, когато биват тормозени, бити, унижавани.

Имам ли ясна преценка за ситуацията?

Може да бъде особено трудно да разберете дали една връзка е правилна или грешна за вас, когато се борите с психическото си благополучие. Ако оставате, защото не мислите, че някой друг би могъл да ви обича  например, тази безнадеждност може да е депресия. Този вид изкривено и катастрофално мислене, съчетано с ниско самочувствие, може да направи оставането ви в неподходящо партньорство да изглежда като единствената възможност.

Ако прекалено се тревожите за бъдещето, ужасявате се от мисълта да останете сами може да се борите с  форма на безпокойство, която да се превърне в болестно тревожно разстройство.

Обратно – депресията или тревожността също могат да замъглят възгледа ви за връзката. Ако редовно се чувствате безнадеждно или се страхувате за бъдещето, помислете дали да не потърсите услугите на терапевт.

От любов ли оставам или по задължение?

Ако оставате с партньора си, защото се чувствате задължени, може би поставяте нуждите на другите пред вашите собствени. Това може да ви попречи на взаимно удовлетворяващи взаимоотношения – и това също е черта на зависимост.

Една здрава  здрава връзка, в която не се нуждаете от другия човек, а искате да сте с него, изисква идентифициране на вашите нужди и зачитане на вашите граници, така че да можете да изберете да бъдете с партньора си, без да жертвате това, което е най-важното за вас. Ако копнеете за пространство за презареждане, да речем, или желание за близост и интимност, трябва да можете да споделите тези чувства с партньора си, за да сте сигурни, че нуждите ви са задоволени и никой от двамата няма да се почувства пренебрегнат или неоценен. Но ако мисълта за раздяла ви кара да се чувствате виновни, че сте „изоставили партньора си“ или се притеснявате, че сте егоисти, важно е да разберете какво е в основата на тези чувства.

Какви са моите нужди и ценности?

Говорейки за това, което е най-добро за вас, не е нужно да имате „добра“ причина, за да прекратите връзка – тя може просто да не отговаря на вашите нужди.  Като цяло, ако се чувствате неоценени или изпитвате постоянно недоволство, граничещо с непоносимост към партньора си може би просто това не е човекът за вас!

Наистина ли различията ни са непреодолими, дори когато става дума за дребни неща?

Има двойки, при които ценностите са толкова  различни, че на практика връзка е невъзможна. Но как можете да разберете дали просто преживявате критичен период, или вашите ценности просто не са съвместими? Най-голямата причина партньорствата да се провалят, е, че двойките гледат на конфликтите си като на еднократни битки. Вместо да говорят открито за своите неудовлетворени нужди и ценности обичайно хората влизат в капан, който им пречи да разберат дали различията им са наистина непреодолими.

 

 

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *