Партньор на Проватон
 Как се определя сексапилът – защо едни хора са по-привлекателни от други?

Как се определя сексапилът – защо едни хора са по-привлекателни от други?

Сподели в

Всяка година списание People определя най-секси мъж на годината. И няма никакво съмнение, че тазгодишният победител Патрик Демпси, както и негови предшественици като Чанинг Тейтъм или Майкъл Джордан притежават наистина подчертан сексапил.

Но сексапилът не винаги е това, което може да се види само с поглед. Оказва се дори, че има чисто научни причини, поради които някой може да бъде смятан за по-привлекателен от друг. Ето какво определя дали един човек е секси, според Yahoo Life.

Симетрично лице

Има теория, че симетричните лица показват по-добро здраве, заради което подсъзнателно смятаме, че човек с такова лице е по-подходящ за пренасяне на нашите гени. Друга възможна причина е свързана с предпочитанието на симетрията в изкуството и дизайна.

Но има и друг фактор – според редица изследвания, мъжете са по-привлечени от лица, които са по-женствени, докато жените харесват мъжествените. И това е така, дори когато лицата са по-малко симетрични – и по-малко “здрави” на външен вид.

Чувство за хумор

Проучване, в което като методология са използват бързи запознанства, установява, че хората, които се смятат за забавни се възприемат и за по-привлекателни. Както и обратното.

Гени

Специалистите са единодушни, че гените допринасят за това колко физически привлекателен ни изглежда някой. Тези гени са свързани и с миризмата на тялото, а колкото по-добре ни мирише даден човек, толкова по-вероятно е той да е биологично съвместим с нас.

Освен че биологично съвместимите партньори се смятат за по-привлекателни, те са склонни да имат и по-задоволителен сексуален живот и стабилност във връзката.

Да си “труднодостъпен”

Изследване на Университета в Рочестър, Англия от 2020 г., установява, че играта на “труден” увеличава желанието на човека. Една от теориите е, че хората искат да се срещат с някого с възможно най-висока партньорска стойност, а прекаленото нетърпение може да се приеме като непривлекателно отчаяние.

Съществува обаче и друга страна – хората, които вярват, че потенциалният им партньор се интересува от тях, полагат повече усилия, за да се видят отново с него, в сравнение с случаите, когато не са сигурни в привързаността му.

Затова, вероятно ключът е в баланса – може да се въздържаме от споделяне на твърде много информация за себе си, за да създадем усещане за очакване, което е по-добре от това да изглеждаме незаинтересовани или арогантни.

Личностни черти

Проучване от 2015 г., проведено сред 10 000 мъже и жени от цял свят, установява, че качества като уязвимост, смелост, индивидуалност и честност се смятат за изключително привлекателни.

Любопитното е, че предпочитаните черти са в зависимост от мястото на живеене. Европейците се интересувт най-вече от състраданието, азиатците – от духовността, а австралийците смятат, че смелостта е най-значима. Северноамериканците пък намират амбицията за най-сексапилната черта.

 

Източник: lifestyle.bg

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *