Партньор на Проватон
 Изправете се лице в лице със срама: 4 стъпки за приемане на провал

Изправете се лице в лице със срама: 4 стъпки за приемане на провал

Сподели в

Психологът Джени Уонг предлага универсална инструкция за излизане от всеки неуспех

Всички обичаме високите крайни резултати, печелившите сезони на игрите или безупречната оценка за представянето ни в края на годината. Съвършенството ни кара да се чувстваме комфортно и безопасно. Когато растях, често се сблъсквах с проблема с перфекционизма. Родителите ми все едно ми дадоха карта на маршрут, с конкретни точки за спиране, и всяко отклонение от него беше признак на неуспех. Нямаше никакво обсъждане на евентуалните преимущества на провала. Всичко се свеждаше до това, той да бъде избягнат на всяка цена. С течение на времето тази нагласа започна да оказва влияние върху психичното ми здраве. Като психолог днес виждам същия модел при много от моите пациенти  – никой не ни предлага да виждаме в провала и път към успеха.

Защо провалите са толкова важни?

През последните години психолози като Карол Двек и Анджела Дъкуърт ни предизвикаха да помислим как се справяме с провала, особено когато става въпрос за лидерство, преподаване и психично здраве.

Съвременните изследвания показват, че можем да подходим към провала с различни начини на мислене, като например „нагласа за растеж“ или „фиксирана нагласа“:

  • Фиксираното мислене се основава на убеждението, че всеки има определени умения и таланти и че колкото и усилия да полагаме, не можем да променим този заложен потенциал. Наличието на фиксирано мислене означава, че всички трудности или неуспехи се приписват на убеждението за неспособността на човек да се развива.
  • Манталитетът за растеж се основава на убеждението, че всички имаме неограничен потенциал. За да продължите напред, просто опитайте. Провалът е просто спирка, където зареждате и пренасочвате подхода си.

Начинът, по който тълкувате неуспеха, определя дали ще продължите да се доказвате и да продължите своето дело, или ще се затворите и ще се откажете. Това също влияе върху рисковете и възможностите, които можем да използваме, за да успеем. Ако смятате, че нямате достатъчно капацитет или ресурси, тогава рискуването и допускането на грешка може да се разглежда и като голямо разочарование.

Как да преосмислим провала

Най-успешните хора преформулират провала, сблъскват се със срама си, признават ролята, която той играе във фиксираното, базирано на страх мислене и работят за развиване на мислене за растеж. Опитайте сами: Помислете за скорошна ситуация, в която смятате, че сте се провалили, и след това следвайте тези четири стъпки:

1. Изправете се пред срама си

Запитайте се как този провал е вплел историята за срама във вашата личност. Потвърждава ли тя негативните убеждения, които вие имате за себе си? Ако не сте казали на никого за преживения от вас срам, помислете дали да не говорите за това с някого, на когото имате доверие и с когото се чувствате в безопасност. Ако вече сте споделили историята си със съпричастен слушател, припомнете си какво е чувствотото да говориш на глас за срама си и помисли от какъв срам или неудобство те е освободил този разговор.

2. Преосмислете провала

Задайте си тези въпроси:

  • Как можете да преосмислите този провал в светлината на вашите мисли и нагласи за бъдещ растеж?
  • Под какъв образ във вас възниква изкушението да се съсредоточите върху фиксираното мислене, във връзка с това неприятно преживяване?
  • Фиксираният начин на мислене придвижва ли ви към целите ви?
  • Какво би станало ако се съсредоточите върху това – как този провал ви е помогнал?

3. Обърнете внимание на съвършенството на стремежите

Разбийте целта си на малки, постижими, осезаеми стъпки. Забелязвате ли проблясъци в целите си – любопитство, вълнение или интерес, които могат да ви захранят с енергия, вместо да се страхувате от провал? Назовете този проблясък. Когато предприемате действия за преодоляване на провала, мотивира ли ви някаква енергия и каква е тя? Отделете време, за да оцените какво се е случило, след като сте предприели първото си малко, осезаемо действие. Каква обратна връзка получихте? Приемете обратната връзка като подарък, а не като критика към вашата ценност и значимост.

4. Повторете

Използвайте този алгоритъм всеки път, когато трябва да преодолеете неуспех или провал. Колкото по-често го правите, толкова по-лесно ще преживеете провала.  Не забравяйте, че провалът може да бъде инструмент за усъвършенстване на вашите умения, разбиране на препятствията и осъзнаване, че имате силата да се изправите отново на краката си и да продължите напред.

Източник: CNBC

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *