Партньор на Проватон
 Светът трябва да се пребори за ограничаването на глобалното затопляне или последиците ще са необратими

Светът трябва да се пребори за ограничаването на глобалното затопляне или последиците ще са необратими

Сподели в

Нетната нула ще струва 2.7 трлн. долара годишно на света

Глобални инвестиции на стойност 2.7 трилиона долара на година са нужни, за да се постигнат заложените цели за нетни нулеви емисии до 2050 г. Това показва нова прогноза на консултантската компания Wood Mackenzie, цитирана от специализирания сайт ESGnews.bg.

С парите светът ще си „купи“ и ограничаване на глобалното затопляне до 1.5 градуса по Целзий през този век спрямо прединдустриалните нива. А според учените само така можем да избегнем необратимите ефекти от климатичните промени. Много правителства по света вече са си поставили за цел постигане на нулеви нетни емисии до средата на века, за да се поставят под контрол температурите.

С доклада Wood Mackenzie предупреждава, че повечето държави няма да успеят да изпълнят поставените цели до 2030 г. (намаляване на емисиите на парникови газове с 55%), както и че са много далеч от крайната цел до 2050 г.

Нетната нула означава, че всички отделени емисии трябва да се абсорбират отново от атмосферата, океаните и горите.

Декарбонизация на енергийния сектор

Според ООН обещанията на правителствата по света няма да успеят да ограничат повишението на температурите до 1.5 градуса, като дори са напът да причинят затопляне с 2.5 градуса до 2050 г.

Според Wood Mackenzie само за декарбонизацията на енергийния сектор са нужни по 1.9 трилиона долара на година. За да се постигне заложената цел за глобалната температура, са нужни общо 2.7 трилиона долара. Близо 75% от тези средства ще са нужни за секторите на енергетиката и инфраструктурата.

Постигането на целта за ограничаване на повишението на температурите от 1.5 градуса е изключително предизвикателство. Това е напълно възможно да се случи, но зависи изцяло от действията, които ще предприемем през този век“, казва Саймън Флауърс, председател на Борда на директорите и главен анализатор на Wood Mackenzie.

Докладът посочва още, че възобновяемите енергийни източници трябва да станат най-важен доставчик на енергия за електрификацията на транспорта и производството на зелен водород.

Петролният и газов сектор все още имат водеща роля при преходния период.

Налице в следващите години ще е естественото им изчерпване, което означава, че ще е нужно предлагането да се попълва от други източници, за да вървим към изпълнението на целите за нулеви емисии“, казва Фараж Шарма, вицепрезидент на Wood Mackenzie и един от водещите автори на доклада.

economic.bg

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *