Партньор на Проватон
 Начинът на мислене, който носи неограничена воля

Начинът на мислене, който носи неограничена воля

Сподели в

Дейвид Робсън е учен и писател, автор на книгата „Очакван ефект: Как вашият начин на мислене може да промени живота ви“

Всички сме се изправяли пред трудни дни, които изглежда са предназначени да изпробват нашия самоконтрол. Може да сте собственици на кафене и да имате някои особено груби и взискателни клиенти, но да успявате да запазите уравновесеност през цялото време. Или може би приключвате важен проект и трябва да останете в тиха концентрация, без да оставяте вниманието си да се изплъзне към други разсейващи фактори. Ако сте на диета, може да сте прекарали последните няколко часа, устоявайки на буркана с бисквити, докато сладките изкушения тихо шепнат „изяж ме“.

Във всеки от тези случай бихте разчитали на силата на волята си, която психолозите определят като способност да избягвате краткотрайни изкушения и да преодолеете нежелани мисли, чувства или импулси. И изглежда, че някои хора имат много по-големи запаси от тази способност, за разлика от други. За тях е по-лесно да контролират емоциите си, да избягват отлагането и да се придържат към целите си, без изобщо да изглежда, че губят желязната хватка върху поведението си. Наистина може да познавате някои късметлии, които след тежък работен ден са решили да направят нещо продуктивно като тренировка…докато вие се отказвате от фитнес и се отдавате на изкушенията на нездравословната храна и тъпотиите по телевизията.

Нашите запаси от самоконтрол и умствена концентрация изглежда са оформени от начина ни на мислене. Нови проучвания предлагат мощни стратегии за всеки, който иска да изгради по-голяма сила на волята, което е с огромни ползи за вашето здраве, продуктивност и щастие в живота.

Изчерпване на егото

Доскоро преобладаващата психологическа теория предполагаше, че силата на волята прилича на вид батерия. Може да започнете деня с пълна сила, но всеки път, когато трябва да контролирате своите мисли, чувства или поведение, вие изразходвате енергията на тази батерия. Без възможност за почивка и презареждане, тези ресурси се изчерпват опасно, което прави много по-трудно да запазите търпението и концентрацията си и да устоите на изкушенията.

Изглежда, че лабораторните тестове предоставят доказателства за този процес. Например, ако участниците са били помолени да се противопоставят на яденето на бисквитки, оставени изкусително на масата пред тях,  те впоследствие показват по-малко упоритост при решаването на математически задачи, тъй като резервите им от воля вече са изчерпани. Въз основа на термина на Фройд за частта от ума, която е отговорна за овладяването на нашите импулси, този процес е известен като „изчерпване на егото“. Хората, които имат висок самоконтрол, може първоначално да имат по-големи запаси от сила на волята, но дори те ще бъдат изтощени, когато бъдат поставени под натиск.

През 2010 г. обаче психологът Вероника Джоб публикува проучване, което поставя под въпрос основите на тази теория, с някои интригуващи доказателства, че изчерпването на егото зависи от основните вярвания на хората. Джоб, която е професор по психология на мотивацията във Виенския университет, първо създаде въпросник, който помоли участниците да оценят поредица от твърдения по скала от 1 (напълно съгласен) до 6 (напълно несъгласен). Те включват:

  • Когато се натрупат ситуации, които ви предизвикват с изкушения, става все по-трудно да устоите на изкушенията
  • Усилената умствена дейност изтощава вашите ресурси, които трябва да презаредите след това
  • Ако току-що сте устояли на силно изкушение, вие се чувствате по-силни и можете да устоите на нови изкушения
  • Психическата ви издръжливост се подхранва сама. Дори след усилено умствено натоварване, можете да продължите да се занимавате с това още повече

Ако сте съгласни повече с първите две твърдения, се счита, че имате „ограничен“ поглед за силата на волята си, а ако сте съгласни повече с вторите две твърдения, се счита, че имате „неограничен“ поглед за силата на волята си.

След това Джоб дава на участниците някои стандартни лабораторни тестове, изследващи умствения фокус, за който се смята, че зависи от нашите запаси от воля. Джоб установи, че хората с ограничен поглед са склонни да се представят точно както би предвидила теорията за изчерпването на егото. След като изпълнят една задача, която изисква  интензивна концентрация – като например правене на дребни поправки върху скучен текст, изследването установи, че след това им е много по-трудно да обърнат внимание на нова дейност, освен ако са почивали преди това. Хората с неограничен поглед обаче не показват никакви признаци на изчерпване на егото – те не показват спад в умствения си фокус след извършване на умствено натоварваща дейност. Нагласите на участниците относно силата на волята, изглежда са един вид самоизпълняващи се пророчества. Ако вярват, че силата на волята им лесно се изчерпва, тогава способността им да устояват на изкушението и разсейването бързо се разпада, но ако вярват, че „умствената издръжливост се подхранва сама –  тогава устойчивостта се случва. Хората с неограничен поглед върху силата на волята не показват никакви признаци на изчерпване на егото – те не показват спад в умствения си фокус след извършване на умствено натоварваща дейност.

Джоб скоро повтори тези резултати в други контексти. Работейки с Кришна Савани в Технологичния университет Нанянг в Сингапур, например, тя показа, че убежденията за силата на волята изглежда варират според страната. Те открили, че неограниченият поглед е по-често срещан при индийските студенти, отколкото при тези в САЩ, и  това е отразено в тестове за тяхната умствена издръжливост.

През последните години някои учени обсъждаха надеждността на лабораторните тестове за изчерпване на егото, но Джоб също показа, че волевите нагласи на хората са много свързани с резултатите от реалния им живот. Тя помоли студентите да попълват два пъти дневно въпросници за своите дейности през два непоследователни седмични периода. Както може да се очаква, някои имаха много по-високи изисквания към себе си от други, което доведе до чувство на изтощение. Повечето от участниците обаче се възстановиха до известна степен за една нощ, но тези с неограничен поглед всъщност изпитаха увеличение на производителността си на следващия ден, сякаш бяха заредени с допълнително привнесена енергия от допълнителния натиск. Изглежда, че убеждението, че „умствената издръжливост се подхранва“, се е превърнало в реалност.

Влиянието на мисленето върху силата на волята може да се простира до много области, като например дори фитнес. Навин Каушал, асистент по здравни науки в университета в Индиана, САЩ, и колегите му са показали, че мисленето може да повлияе на навиците на хората да тренират – тези с неограничен поглед относно силата на волята, успяват по-лесно да добият мотивация за тренировка.

Проучване на Зоуи Франсис, професор по психология в Университета на Фрейзър Вали, откри поразително подобни резултати. Като изследва повече от 300 участници в продължение на три седмици, тя установи, че хората с неограничен начин на мислене са по-склонни да спортуват и по-малко склонни да похапват, отколкото тези с ограничено мислене. Показателно е, че разликите са особено изразени вечер, когато натоварването от дневните задачи започва да оказват влияние върху тези, които вярват, че самоконтролът може лесно да отпадне.

Съживяване на вашата воля

Ако вече имате неограничено мислене относно силата на волята си, тези открития може да са причина за самоудовлетворение. Но какво можем да направим, ако живеем с предположението, че запасите ни от самоконтрол лесно се изчерпват?

Проучванията на Джоб предполагат, че простото изучаване на тази авангардна материя – чрез кратки, достъпни текстове – може да помогне за промяна на убедеността на хората, поне в краткосрочен план. Знанието, изглежда, е сила. Ако е така, просто четенето на тази статия може вече да е започнало да стимулира умствената ви устойчивост. Можете дори да подобрите това състояние, като разкажете на другите за това, което сте научили. Изследването предполага, че споделянето на информация помага за консолидиране на детайлите във вашата собствена промяна в начина на мислене – феномен, известен като „Ефектът на разказването е вярва“. Това същевременно помага и за разпространението на положителните нагласи сред другите.

Уроците за неограничения характер на силата на волята могат да дойдат в ранна възраст. Изследователи от Станфордския университет и Университета на Пенсилвания наскоро създадоха книга с разкази, за да научат децата в предучилищна възраст на идеята, че упражняването на сила на волята може да бъде енергизиращо, а не изтощително, и че самоконтролът може да расте колкото повече го практикуваме. Децата, които са чули тази история, показаха по-голям самоконтрол в тест за „отложено удовлетворение“, в който им беше даден шанс да се откажат от малко лакомство, за да получат по-голямо лакомство по-късно, в сравнение с техните съученици, които са чули друга приказка.

Една полезна стратегия за промяна на вашето мислене може да бъде припомнянето на период, когато сте работили върху натоварваща ума ви задача и  чистото удоволствие, получено от тази дейност. Може да има задача на работното ви място, например, която изглежда трудна за другите , но вие да я намирате за удовлетворяваща. Или може би това да е хоби – като разучаване на ново произведение на пиано, което изисква интензивна концентрация, но накрая ви се струва лесно. Скорошно проучване установи, че участието в този вид припомняне, съвсем естествено измества убежденията на хората към неограниченото мислене, тъй като те виждат доказателство за собствената си умствена издръжливост.

За да си осигурите допълнителни доказателства, можете да започнете с малки тестове за самоконтрол, които ще доведат до желана промяна в живота ви. Като избягване на дребните похапвания за няколко седмици, прекъсване на връзката със социалните мрежи, докато работите, или проявяване на по-голямо търпение с любим човек, който обаче с нещо ви дразни. След като си доказал, че силата на волята ти може да расте, може да ти е по-лесно да устоиш на други видове изкушения. Не трябва да очаквате чудеса веднага. Но с постоянство би трябвало да видите как начинът на мислене се променя, а с него и придобиване на по-голям капацитет да овладявате мислите, чувствата и поведението си, така че действията ви да ви тласкат към целите.

Източник: BBC

 

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *