Партньор на Проватон
 Сигнал за събуждане: Животоподдържащите системи на Земята са под невиждан досега риск, твърдят учени

Сигнал за събуждане: Животоподдържащите системи на Земята са под невиждан досега риск, твърдят учени

Сподели в

Повечето основни граници на безопасност вече са преминати в резултат на човешката намеса, сочи изследване

Животоподдържащите системи на Земята са поставени под по-големи рискове и несигурност от когато и да било, като повечето основни граници на безопасност вече са преминати в резултат на човешката намеса. Това гласи изводът от ново проучване, извършено от екип от 29 международни учени. Те установяват, че дейността на хората е тласнала планетата „далеч извън“ безопасните ѝ предели на функциониране.

Не знаем дали можем да оцелеем при големи промени в условията, в които се намираме“, казва водещият автор Катрин Ричардсън от университета в Копенхаген на пресконференция, предава Reuters.

Учените алармират за нарастващото обезлесяване, прекомерната консумация на растения за гориво и разпространението на произведени от човека продукти като пластмаса, генетично модифицирани организми и синтетични химикали.

Сега има стотици хиляди произведени от човека химикали, които се изхвърлят в околната среда“, каза Ричардсън. „Постоянно се изненадваме от ефектите от тези човешки въздействия.“

Шест от деветте т.нар. „планетарни граници“ – изменението на климата, обезлесяването, загубата на биоразнообразие, синтетичните химикали, включително пластмасите, изчерпването на сладката вода и използването на азота – вече са дълбоко в червената зона.

Две от останалите три – окисляването на океана заедно с концентрацията на замърсяване с частици и прах в атмосферата – са на границата. Единствено състоянието на озоновия слой в небето се подобрява.

Планетарните граници идентифицират „важните процеси, които поддържат Земята в условията на живот, преобладаващи през последните 10 000 години, периода, в който се развиват човечеството и съвременната цивилизация.

Авторите успокояват, че преминаването на планетарните граници не представлява повратна точка, отвъд която човешката цивилизация просто ще се срине, но може да доведе до необратими промени в системите за поддържане на Земята. Йохан Рокстрьом, съавтор на проучването и директор на Потсдамския институт за изследване на въздействието върху климата, каза, че се надява светът да приеме констатациите като сигнал за събуждане.

economic.bg

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *