Партньор на Проватон
 Жилищното строителство в еврозоната се срива

Жилищното строителство в еврозоната се срива

Сподели в

„Моментът не е добър да си в строителството в еврозоната“, казват икономисти

Жилищното строителство в еврозоната е намаляло с най-бързия си темп през август от началото на пандемията, след като растящите лихви и високата инфлация са засегнали строителната дейност, пише  Financial Times

Индексът на мениджърите по покупките в строителството в еврозоната HCOB, който следи общата активност в сектора, е намалял от 43.5 пункта през юли на 43.4 пункта през август, най-ниското му ниво от началото на тази година, спадайки още по-надолу от нивото от 50 пункта, което разделя ръста от свиването.

Жилищното строителство е спаднало с най-бързия темп от април 2020 г., показва изследването. В същото време строителството на бизнес имоти и на инфраструктура също е намаляло, но с по-бавен темп. Спадът на общото строителство е бил най-рязък в Германия, но също така то е намаляло във Франция и Италия.

Моментът не е добър да си в строителството в еврозоната“, казва Сирус де ла Рубия, главен икономист в Hamburg Commercial Bank. „Особено компаниите, съсредоточени в жилищния сектор, се оказват в трудно положение“, допълва той.

Спадът в строителната дейност, която съставлява около 9% от брутния вътрешен продукт на еврозоната, ще отслаби още повече перспективите пред икономиката на блока на фона на предупрежденията на икономисти, че има опасност тя да се свие през второто полугодие на тази година.

Цени на жилищата

Цените на жилищата в еврозоната са намалели с 0.9% през първото тримесечие на годишна база, първи спад от над десет години, отразявайки скока на лихвите по заемите. Средната лихва по нови ипотечни кредити с фиксиран лихвен процент за срок от най-малко десет години е нараснала над два пъти от 1.32% в началото на миналата година, на 3.45% през юли, сочат данните на ЕЦБ.

Индексът PMI показва, че новите поръчки в строителния сектор са спаднали за 17-и пореден месец, въпреки че намаляването е било най-слабо от февруари насам. Производствените цени са се увеличили с малко по-бърз темп, въпреки че са под средното средносрочно ниво. Времето за доставка е намаляло за четвърти пореден месец.

Строителните компании са съкратили работни места за шести пореден месец през август, с по-бърз темп в сравнение с юли, отразявайки продължаващото намаляване на доверието в перспективите през следващата година.

Резултатите от допитването са публикувани, след като лобистки групи призоваха германското правителство да се намеси, за да помогне на изпадналата в криза строителна индустрия след вълна от несъстоятелност, обхванала редица видни строителни компании в страната.

Редица германски строителни компании обявиха несъстоятелност през последните няколко седмици, включително базираните в Дюселдорф компании за бизнес имоти Gerch, Centrum Group и Development Partner, както и Euroboden в Мюнхен и Project Immobilien Gruppe в Нюрмберг, които са активни както в жилищното строителство, така и в бизнес имотите. Големи собственици на имоти като Vonovia и Aroundtown обявиха големи спадове в стойността на имотните си портфейли.

economic.bg

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *