Партньор на Проватон
 #LazyGirlJob: Как да си мързелива стана модерно

#LazyGirlJob: Как да си мързелива стана модерно

Сподели в

обясняват какво точно работят, колко печелят и как им остава възможност за пълноценна обедна почивка, за уикенд с излежаване в леглото, за любимите сериали и други.

“Да се наслаждавам на живота не ме прави лош служител. Не искам моята работа от 9 до 5 да ме определя като човек”, казва в свое видео жена на име Габриел.

Тя е първата, която използва нашумелия хаштаг, няма абсолютно против да се нарича мързелива и да обяснява, че не преследва велики професионални успехи. В профила ѝ в TikTok има видеа със заглавия като “Спрете да работите, все едно сте изпълнителни директори” и “Мечтаната работа всъщност е капан”.

Габриел споделя, че познава много жени, които прекарват цял ден на работно място, а това ги изцежда. В същото време обществото и мениджърите им налагат да работят все по-усилено.

В крайна сметка се оказва, че тези жени живеят с постоянно чувство за вина, че не вършат достатъчно в офиса, докато в същото време личният им живот отива по дяволите. Вместо това Габриел избира да работи почасово като графичен дизайнер с плаващо работно време.

Тя е категорична, че не е необходимо жените да са отдадени емоционално на работата си, а все повече потребителки коментират, че са напълно съгласни с нея.

Повечето работодатели за момента не са във възторг от тенденцията на “професията на мързеливото момиче”, но очевидно терминът е тук, за да остане.

Пред “Би Би Си” Габриел, която работи от дома си в Колорадо, обяснява, че хаштагът, който е съчинила, не отговаря съвсем на действителността. Тя уточнява, че “мързеливите момичета” всъщност си вършат съвестно задачите, но не се стремят да надскачат очакванията.

Няма нищо мързеливо в това да работиш, но и да поддържаш добър баланс между работа и личен живот”, категорична е влогърката.

Сузи Уелч, професор по мениджмънт от Университета в Ню Йорк, подкрепя тренда, зададен от Габриел и други млади жени. Тя се радва, че все повече от тях са антисистемно настроени и търсят реализация извън безмилостната корпоративна среда.

Пред CBS Уелч хвали момичетата, които отказват да нарушават баланса работа-личен живот и които решават да са щастливи сега, а не в някакъв бъдещ момент, в който кариерният успех ще е достигнат. “Те не искат да играят по старите правила на играта”, убедена е тя.

“Преди тези жени отиваха първи в офиса и си тръгваха последни. Сега са също толкова мотивирани, но не пребивават в токсична среда”, обяснява още професорът.

Уелч припомня, че претоварването и стресът са най-прекият път към бърнаута и психологичните проблеми, които са сред епидемиите на съвременния начин на живот.

По нейно мнение предишните поколения са израснали с идеята, че е важно да бъдат шефове и са преследвали тази си цел на всяка цена, докато сегашните млади професионалисти не искат да се чувстват “като хамстери в колело”.

“Професиите на мързеливите момичета са най-добрият начин за избягване на бърнаута”, категорична е Уелч.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *