Партньор на Проватон
 Ползите от практикуването на йога нидра

Ползите от практикуването на йога нидра

Сподели в

Йога нидра е мощна техника за релаксация, която предизвиква състояние на съзнание между събуждане и сън. Това е форма на медитация, която е достъпна за всеки, независимо от неговия опит с йога или медитация. Йога нидра е санскритски термин, който се превежда като „йогийски сън“. Това е практика, която включва легнало положение в удобна позиция и следване на ръководени инструкции, за да помогне на ума и тялото да се отпуснат дълбоко. За разлика от други форми на медитация, йога нидра се прави в легнало положение и може да се практикува от всеки.

Произходът на йога нидра може да бъде проследен до древна Индия, където се е практикувала като начин за постигане на дълбока релаксация и духовно израстване. Днес йога нидра е широко призната като мощен инструмент за намаляване на стреса и безпокойството, подобряване на качеството на съня и насърчаване на цялостното физическо и психическо благополучие.

Йога нидра се различава от другите йога практики по това, че не е физическа практика. Вместо това, това е форма на ръководена медитация, която позволява на практикуващия да влезе в състояние на дълбока релаксация, като същевременно остава в пълно съзнаниe. Практиката включва поредица от ръководени инструкции, които помагат на практикуващия да осъзнае по-добре  своето тяло и дъх и да се освободи от напрежението и стреса. Чрез предизвикване на състояние на дълбока релаксация, йога нидра може да помогне за намаляване на стреса, безпокойството и прегарянето и да подобри цялостното физическо и психическо здраве.

Ползите от практикуването на йога нидра

Йога нидра е мощна релаксираща практика, която предизвиква състояние на съзнание между будност и сън, осигурявайки дълбока почивка и изцеление за ума и тялото. По време на практиката вие ще почивате удобно в легнала поза по гръб (Savasana), докато учителят ви води през поредица от визуализации,които ви помагат да се отпуснете дълбоко. Йога нидра може да бъде възстановяваща като съня, докато оставате в пълно съзнание, предлагайки допълнителен прозорец на дълбока релаксация за ума и тялото.

Доказано е, че практикуването на йога нидра намалява стреса и нивата на тревожност, което го прави идеална практика за тези, които изпитват прегаряне или високи нива на стрес. Чрез предизвикване на реакция на релаксация в тялото, Йога нидра помага за успокояване на нервната система и намаляване на хормоните на стреса, което води до подобрено общо психическо и физическо здраве. Освен това е установено, че йога нидра подобрява качеството на съня, което го прави ефективен инструмент за тези, които се борят с безсъние или други нарушения на съня.

Доказано е също, че йога нидра засилва имунната система и подобрява цялостното здраве. Чрез намаляване на стреса и насърчаване на релаксацията, Йога Нидра помага да се поддържат естествените лечебни процеси на тялото и да се подобри цялостното благосъстояние. Редовното практикуване на йога нидра също може да помогне за подобряване на фокуса и концентрацията, да повиши самосъзнанието и да насърчи чувството за вътрешен мир и спокойствие.

Като цяло йога нидра е мощна практика, за която си отделете време, защото е ценна, дълбока и ви носи свобода на духа.

 

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *