Партньор на Проватон
 Държавите в ООН се ангажираха да ограничат пластмасовите отпадъци

Държавите в ООН се ангажираха да ограничат пластмасовите отпадъци

Сподели в

Преговорите в Париж продължиха пет дни и завършиха с първото по рода си проектно споразумение

След нестабилното начало на едноседмичните преговори, в крайна сметка около 170 държави се съгласиха да разработят до ноември първия проект на това, което до следващата година може да се превърне в първия глобален договор за ограничаване на замърсяването с пластмаса.

Делегации на държави, неправителствени организации и представители на индустрията се събраха в Париж миналата седмица за втория кръг от преговорите на ООН за правно обвързващ пакт за спиране на експлозията на пластмасовите отпадъци, които се очаква почти да се утроят до 2060 г. Около половината от този боклук ще завърши в депата и по-малко от една пета – рециклирани, според доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие от 2022 г.

Въпреки че първата половина от петдневните преговори премина в спорове по процедурни въпроси, делегациите се разделиха на две групи, за да обсъдят набора от контролни мерки, които могат да бъдат предприети за спиране на замърсяването с пластмаса, както и дали държавите трябва да разработят национални планове или да определят глобални цели да се справят с проблема.

Нулев проект

До края на сесията в петък страните се споразумяха да подготвят „нулев проект“ на текст за това, което ще стане правно обвързващ договор за пластмасите и да работят между преговорните сесии по ключови въпроси, като обхвата и принципите на бъдещия договор.

Текстът на „нулевия проект“ ще отразява опциите от широкообхватните позиции на различни страни до началото на следващия кръг от преговори, който ще се проведе в Найроби, Кения, през ноември.

Моят призив към вас в началото на тази сесия беше да направим първата крачка. Вие го направихте, като ни предоставихте колективно мандат за нулев проект и работа между сесиите“, каза Джоти Матур-Филип, изпълнителен секретар на Междуправителственият преговарящ Комитет (INC) за замърсяването с пластмаси на заключителното пленарно заседание, предаде Reuters.

Стартът на преговорите беше затруднен с повече от два дни, фокусирани върху процедурния правилник на преговорите. Саудитска Арабия, Русия и Китай възразиха решенията по договора да се приемат с мнозинство, а не с консенсус. Един консенсус би дал на една или няколко страни възможността да блокират приемането.

Мариан Ледесма, активист от Грийнпийс Филипини, каза пред Reuters, че ако процесът на INC позволява приемане с консенсус вместо гласуване с мнозинство, това „ще блокира много важни разпоредби“.

Гласуването позволява възможно най-много държави да могат да подкрепят договора и ни позволява да продължим напред“, коментира тя.

Въпросът все още не е напълно решен

Този въпрос все още не е напълно решен и се очаква да се излезе на дневен ред и по време на следващия кръг от преговори.

В сряда вечерта преговарящите успяха да продължат напред по съществото на преговорите, като изложиха позициите си относно това дали производството на пластмаса трябва да бъде ограничено, “проблемните” пластмаси трябва да бъдат намалени и дали договорът трябва да определя национални цели или да позволява на държавите да определят своите собствени планове.

Неформална група от държави, наречена „Коалиция с високи амбиции“, която включва страни от ЕС, както и Япония, Чили и островни нации, иска глобални цели за намаляване на производството на пластмаса и замърсяването, както и ограничения за някои опасни химикали. Държави като Съединените щати и Саудитска Арабия предпочитат национални планове, а не глобални цели за справяне с проблема.

Тадесе Амера, съпредседател на Международната мрежа за елиминиране на замърсителите, каза с нарастващата обществена загриженост относно кризата с пластмасовото замърсяване, че преговорите трябва да доведат до силно споразумение.

Залозите са високи, но ние сме оптимисти поради нарастващото осъзнаване сред делегатите за необходимостта от глобален контрол върху химикалите в пластмасите и от ограничения върху производството на пластмаси“, коментира още той.

economic.bg

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *