Партньор на Проватон
 Как психиката се бори с негативизма: 10 защитни механизма

Как психиката се бори с негативизма: 10 защитни механизма

Сподели в

Когато хората изпитват негативни емоции, техните защитни механизми може да се включат. Нека да разберем какви са те и как помагат на психиката да се справи със стреса

Какво представляват защитните механизми

Защитните механизми са несъзнателни психологически реакции. Предотвратяват чувството на безпокойство, заплахите за самочувствието и помагат да не мислим за неприятни неща. Те са описани за първи път от Зигмунд Фройд в неговата Теория на психоанализата. Според нея, тези механизми предпазват съзнанието от противоречията между примитивните и инстинктивни части на личността (по терминологията на Фройд „It” или в превод – „То”) и идеалистичните, свързани с ценности и норми, наречени „Свръх-его” . За разлика от повечето концепции на Фройд, тази е доказана в много следващи изследвания и се е превърнала в един от основополагащите аспекти на психотерапията.

Десет защитни механизма

Дъщерята на Фройд, Анна развива теорията на баща си и описва десет от най-популярните защитни механизми, които повечето хора имат.

Заместване

Заместването е прехвърляне на негативни чувства и преживявания към хора или предмети, които представляват по-малка заплаха от тези, които са ги предизвикали. Често срещан пример е заместената агресия. Вместо да насочи гнева си към реален обект (например да оспори несправедливото решение на лидера), човекът се нахвърля на близките си или домашните любимци.

Интелектуализация

Интелектуализацията е студено и критично осмисляне на събитията. Този защитен механизъм ви позволява да не мислите за стресиращия и емоционален аспект на ситуацията, а да се съсредоточите само върху интелектуалния компонент. Например, човек, който току-що е бил диагностициран с фатална болест, може да започне щателно да събира и изучава цялата информация за болестта, като се отдалечава от емоционалните преживявания.

Отрицание

Отрицанието е директен отказ да се признае, че нещо се е случило в миналото или се случва сега. Това е един от най-известните защитни механизми. При него човек се опитва да игнорира нещата, с които не може да се справи. Следователно отрицанието често се използва за описание на ситуации, в които хората не успяват да се изправят пред истината и да приемат очевидното. Например, човек със зависимост ще каже, че всичко е под контрол, а жертвите на травматични събития могат да отрекат, че нещо им се е случило. Въпреки че отрицанието може временно да облекчи безпокойството или болката, то изисква значителен разход на енергия за поддържане на илюзията.

Потискане

Потискането е опит да се предотврати навлизането на травматична информация в съзнанието. Тези спомени обаче не изчезват, а продължават да влияят на поведението. Например, човек, който се е опитал да потисне мислите за малтретиране в детството, може да има трудности при формирането на взаимоотношения като възрастен.

Проекция

Проекцията е приписване на собствени отрицателни качества или чувства на други хора. Например, ако на едно момиче и е омръзнал партньорът, на нея може да й се появи оправданието, че родителите й не го одобряват. За сметка на проекцията също така се формират емпатията и симпатията.

Рационалността

Рационалността е обяснение на неприемливо поведение или чувство, по логичен начин, за да се избегне разпознаването на истинските причини. Например, човек, на когото е отказана среща, може да каже, че това е заради лошото време. Студентът може да рационализира ниската оценка на изпита, като обвинява преподавателя, че е пристрастен, вместо да признае, че не се е подготвил добре. Рационалността предотвратява безпокойството и защитава самочувствието. Тези, които използват този защитен механизъм, са склонни да приписват постиженията на собствените си качества и умения и да обвиняват други хора или външни сили за провалите.

Реактивно формиране

Реактивното формиране придава на чувство или емоция противоположно значение. Например, човек може да прояви подчертано приятелско отношение към познат, когото наистина не харесва, за да скрие истинските си чувства от себе си. Често именно поради този защитен механизъм се формират хомофобия, расизъм и други видове стигматизация.

Регресия

Регресията е отказ от преодоляване на стреса и връщане към поведението, характерно за по-ранните етапи от развитието на личността. Например, човек може да започне да плаче или да се държи като дете, когато чуе лоши новини.

Съзнателно потискане

Това е съзнателното изключване на нежелана информация от съзнанието. Това е доста трудно, така че най-често се заменя с други защитни механизми.

Сублимация

Сублимацията е трансформация в по-социално приемлива форма на желанията, които изглеждат срамни и погрешни за човек. Например, човек, който изпитва силен гняв и би искал да победи дразнителя, може да се заеме с кикбокс. Също така, сублимацията може да се прояви активно в творчеството. Фройд го смята за признак на психологическа зрялост и твърди, че позволява на хората да действат по социално одобрени начини, без да потискат своите желания.

Слабости на защитните механизми

Защитните механизми могат да осигурят незабавно облекчение в стресова ситуация. Но в дългосрочен план те могат да причинят повече вреда, отколкото полза. Ето и недостатъците на много от тях:

  • пречат на достигането на по-дълбоко ниво на чувства чрез блокиране на рефлексията
  • ограничаване на способността за изразяване на емоции
  • вредят на отношенията с други хора, включително семейството и приятелите
  • може да доведат до срив поради дълго задържане на емоции.

Ето защо, когато се сблъскате със стресиращо или травматично преживяване, е по-добре да не разчитате на защитните механизми. Трудно е да се откажем от подобни поведенчески стратегии – често те са били формирани в юношеството и в дадена ситуация се включват автоматично, против нашата воля. Но постепенно (по-добре със специалист) могат да бъдат разпознати и заменени с по-здрави модели.

Източник: Little Things

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *