Партньор на Проватон
 Информационен маратон срещу домашното насилие, психическия и емоционален тормоз

Информационен маратон срещу домашното насилие, психическия и емоционален тормоз

Сподели в

Домашното насилие е незаконно и насилствено поведение, възникващо между лица в рамките на едно (общо) домакинство или интимно партньорство. Всяка формата на домашното насилие – словесно/емоционално и психическо насилие, сексуално посегателство или побой, представлява злоупотреба с цел контрол на извършителя над  жертвата.

Запомнете! – контрол на извършителя над жертвата.

Домашното насилие представлява нарушение на правата на човека.

Психическото и емоционално насилие не оставят видими следи по тялото – то е неразпознаваемо за околните, затова е много опасно. Такъв вид насилие не само може трайно да увреди психиката и здравето на жертвата, а и да доведе до най – тежкия изход. При физическото насилие има голяма вероятност външни фактори, като роднини, институции или здравни власти, да установят насилието и да помогнат на жертвата.

Докато психическия тормоз е тема табу, жертвите от страх да не ги обвинят в лъжа не споделят за упражняваното им насилие. Вероятността, ако жертвата сама не потърси помощ, да има тежки и необратими последици е 100%

Психическото насилие, наричано още психически тормоз, е форма на насилие, което се характеризира с факта, че даден индивид, чрез начина по който се отнася спрямо партньора си, е пряко или косвено отговорен за това лицето да попадне в състояние на психологическа травма, от рода на тревожност, депресия или пост-травматичен стрес. Видовете психично насилие могат да включват вербална агресия, унижение, пренебрежение или всякакво друго нездравословно поведение, което намаля достойнството и трезво мислене на жертвата на емоционално насилие. Психологическото въздействие върху жертвите е огромно и включва стрес, чувство на опасност, тревожност, пристъпи на паника, социална изолация, ниско самочувствие, депресия, мисли за самоубийство. Преодоляването им е труден и продължителен процес. Ако не се потърси помощ, насилника остава безнаказан. Освен безнаказан, насилника има голяма вероятност да обвини жертвата за състоянието, до което сам я е довел.

Не отлагайте! Нещата могат да се влошат за вас! Обадете се за помощ!

Жените трябва да потърсят помощ на тел. 112 при проява на домашно насилие над тях без да отлагат, иначе би могло да се стигне до фатален край или трудно да се докаже, че такова е било извършено. Също така може да потърсите помощ и  информация за най-близкия кризисен център на Горещата телефонна линия за хора, пострадали от насилие: 02/981 76 86 или на 0800 18 676 – Безплатен номер за хора, пострадали от насилие на фондация “Анимус”.

АКО СТЕ СВИДЕТЕЛ НА ДОМАШНО НАСИЛИЕ – ПОКАЖЕТЕ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ НА ЖЕРТВАТА ПО НАЙ –ДЕЛИКАТЕН НАЧИН! ПОДАЙТЕ РЪКА!

Настоящата публикация е издадена под форма на брошура за свободно разпространение и е част от проект на сдружение ЗА СИЛНА ВАРНА, с име на проекта „ИЗБАВИ СЕ! НЕ ПРОДЪЛЖАВАЙ ДА СИ ЖЕРТВА НА ДОМАШНО НАСИЛИЕ!“, като част от инициативата „ИНФОРМАЦИОНЕН МАРАТОН СРЕЩУ ДОМАШНОТО НАСИЛИЕ!“. Проекта и инициативата се финансират изцяло със средства на сдружение ЗА СИЛНА ВАРНА.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *