Партньор на Проватон
 Въоръжени с „брутален оптимизъм“

Въоръжени с „брутален оптимизъм“

Сподели в

Днешните бизнес лидери са изправени пред невероятна сложна ситуация. Доверието на потребителите в почти всяка институция е спаднало от 2020 г. насам, докато очакванията им за предлаганите продукти и услуги са се повишили. Интензивните икономически и геополитически условия не предлагат почивка, което прави компаниите по-малко склонни да инвестират в научноизследователска и развойна дейност. Тази сложност означава също, че почти всяка индустрия е подготвена не само за иновации, но и за трайна промяна.

Лидерите, които практикуват т. нар. „брутален оптимизъм“, или с други думи посрещат все по-сложни предизвикателства с вярата, че разполагаме с нужния талант, технологии и познания, за да ги разрешим, ще бъдат тези, които ще се възползват от появилата се възможност.

Какво точно представлява бруталният оптимизъм?

Бруталният оптимизъм започва с премахването на всякакви погрешни схващания за това къде се намират нашите индустрии в момента. Бруталният оптимизъм изисква смела саморефлексия.

Когато отлепите слоевете на сложност, дефиниращи системите, в рамките на които сме работили толкова дълго, това, което остава в крайна сметка, много често е само илюзията, че нещата изобщо са били функционални. Колкото и ужасяващо да е това проникновение, то е необходима предпоставка за значима промяна.

Иновациите и верността към статуквото са несъвместими. Трябва непрекъснато да оценяваме как работят нашите системи. Когато не го правим, ние не правим иновации. Част от това да си брутален оптимист е да осъзнаеш, че процесът на преоценка никога не е приключил.

Лидерите, които движат иновациите, ще трябва да бъдат брутални в оценката си на ефективността на своите продукти и услуги – в преценяването на това кое работи и кое не.

Иновациите включват жертви и е от съществено значение този компромис да се идентифицира рано. Често тази жертва служи като катализатор за промяна, тласкайки лидерите в индустриите да правят иновации с по-голяма сила и темпо, необременени от неефективността на остарялата инфраструктура и технологии.

Вземете например космическия телескоп Джеймс Уеб. Когато Грегъри Робинсън стана програмен директор на Webb, програмата се бореше за оцеляване, обременена от прекомерни разходи и неефективност на процесите, които непрекъснато отлагаха датата на стартиране.

Робинсън брутално оцени програмата, одобри одит на целия проект и подобри екипния дух, за да сведе до минимум човешките грешки. В резултат на това Робинсън изведе своя екип до невероятен успех, когато телескоп Джеймс Уеб изпрати първи кадри от най-далечните части на Вселената

Куражът да си представите по-добро бъдеще

Иновациите изискват упорито постоянство, подхранвано от оптимизъм. Трябва да имаме упоритостта да направим равносметка на инструментите и прозренията на наше разположение, които могат да доведат до радикална промяна и наистина да прокарат по-добър път напред.

За да нарушат остарелите процеси, лидерите ще трябва да впрегнат оптимизма. Това не означава само да изнасяме речи за това колко хубаво ще бъде всичко в бъдеще, без да анализираме реалната ситуация. Промяната в отношението само по себе си няма да реши най-съществените ни проблеми.

Оптимизмът означава да имате визията да си представите нов път напред и да го следвате с увереност, надежда и непредубеденост. Това не е лесна задача, тъй като трябва да бъдете толкова брутално честни. Но в крайна сметка това е разликата между преодоляване на предстоящите предизвикателства и препъване в тях,

Бруталният оптимизъм изисква рядка комбинация – критична оценка на миналото и настоящето, съчетана с оптимистичен поглед към решаването на проблеми. Едно без друго създава дисбаланс, който ограничава способността за ефективно новаторство.

Бруталният оптимизъм в действие

Виждам голямо потенциал за развитие в почти всички индустрии, въпреки множеството предизвикателства, пред които са изправени лидерите днес. Когато прегърнем уникалната възможност, предоставена от този момент, и практикуваме брутален оптимизъм, можем да направим истинска промяна и да облекчим бремето, което е измъчвало нашите общности.

Ще използвам един аспект от здравната индустрия като пример – лошият сън. Тази тема е близка до сърцето ми и ме накара да оглавя компания, Primasun, която си поставя за цел да разреши кризата със съня в Америка.

Пандемията доведе до брутална преоценка на състоянието на здравната система. Нашите вече претоварени системи бяха на руба на пречупване на фона на разпространението на COVID-19, което разкри колко несвързани и несправедливи са станали пътищата към качествени грижи. Бързо на преден план излязоха услугите за телездраве, като мнозина ги приеха като крайно  решение на проблема с достъпните здравни грижи.

Но при по-нататъшен анализ се видя, че все още има много място за подобряване на общата осведоменост и достъпа до телездравни услуги в целия спектър от грижи. Въпреки рекордните 24 милиарда долара инвестиции в дигиталното здравно пространство миналата година, общата връзка между здравните проблеми на милиони хора – нарушенията на съня, остава до голяма степен игнорирана и нелекувана.

Трябва да приложим клинични умове, практически иновации и решения, ориентирани към истинските хора, не само за да поставим светлината на прожекторите над въздействието на съня върху здравето, но и да направим нещо по въпроса. Възможно е да подобрим здравната система на нашата страна и индивидуалния живот на хората, които живеят в Америка, като се съсредоточим повече върху това как сънят влияе върху здравеопазването, здравните резултати и съпътстващите заболявания.

Но не можем да изпуснем от поглед факта, че има още работа за вършене от експерти по съня, учени, иноватори и доставчици, за да потвърдят въздействието на съня върху различни здравословни състояния и съпътстващи заболявания от сънна апнея до рак, от до диабет до тревожност и депресия . Основната цел на всяко усилие за цифровизация на здравните услуги трябва да бъде разширяване на достъпа до клинична експертиза, телездравни решения и ресурси за сън, когато е възможно и където е възможно.

………

Джонатан Лобинс, председател и главен изпълнителен директор на Primasun за FastCompany.com

Превод и редакция: Георги Георгиев

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *