Партньор на Проватон
 Геолог: Климатични промени са започнали да повличат Черно море към смъртта

Геолог: Климатични промени са започнали да повличат Черно море към смъртта

Сподели в

Процесът не може да бъде спрян или обърнат

Опасност от засушаване, недостатъчни снеговалежи и повишаване на температурите над сезонните норми – морският живот в Черно море е засегнат неблагоприятно, а броят на рибите е намалял.

Това предупреждение отправи един от най-известните турски геолози проф. д-р Осман Бекташ.

Според него „глобалните климатични промени са започнали да повличат Черно море към смъртта“.  „Черно море има уникална структура. То се състои от три слоя.

Горният слой е среда с височина до 50 метра, с много кислород, където живеят морски видове. Под него има студен междинен слой с температура от 8 градуса по Целзий.

Под междинния слой, на дъното, има среда, в която преобладават токсични газове и не живеят никакви същества“, посочи Бекташ.  Във водите под 150-200 метра няма кислород и дъното на морето е запълнено със сероводород, а средният слой на водите играе жизненоважна роля за постоянното охлаждане на горния слой и действа като „климатик“, каза още той.

„Горният слой, нагрят от слънчевите лъчи, се охлажда от студения среден слой отдолу, той постоянно е богат на кислород и има циркулация. След 60-те години на миналия век обаче този среден слой започна да губи свойствата си поради глобалното изменение на климата.

С намаляването на студените води, идващи от север, този слой постепенно започна да отслабва“, обясни експертът.

Според него „в бъдеще долният слой, богат на токсични газове, ще се смеси с горния и ще застраши живота над него“.  „Тази ситуация не може да бъде спряна или обърната“, смята Осман Бекташ, цитиран от bTV.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *