Партньор на Проватон
 В търсене на супер големи турбини вятърната индустрия прибягва към редизайн

В търсене на супер големи турбини вятърната индустрия прибягва към редизайн

Сподели в

Илюстрациите на това как би изглеждал Windcatcher със сигурност са поразителни, наподобяващи огромна водна стена от въртящи се остриета

Със значителната си височина и широки перки, вятърните турбини са може би най-впечатляващият визуален знак за преминаването на света към по-устойчиво бъдеще.

През последните няколко години големите играчи в сектора разработиха огромни нови турбини, като ерата на „свръхразмерните“ наземни и офшорни структури изглежда е точно зад ъгъла.

Докато тези масивни части от комплекта са базирани на познат дизайн, който включва кула, гондола и перки, някои фирми работят върху нови идеи, които, ако бъдат построени, биха изглеждали наистина много различно.

Wind Catching Systems е една от тях. Създадена през 2017 г. и със седалище точно извън норвежката столица Осло, тя се фокусира върху развитието на това, което нарича „плаваща вятърна електроцентрала, базирана на многотурбинен дизайн“.

Основната идея зад системата Windcatcher, както е известна, е свързана с максимизирането на „генерирането на енергия от концентрирана зона“. Дизайнът също така включва система, базирана на асансьор за инсталиране на турбини и поддръжка.

Илюстрациите на това как би изглеждал Windcatcher със сигурност са поразителни, наподобяващи огромна водна стена от въртящи се остриета.

Потенциалният му мащаб е значителен. Изпълнителният директор Оле Хегхайм каза, че „големият модел“ ще има височина от 300 метра и ширина от 350 метра.

Такава итерация обаче е доста далеч. Докато голямата версия на Windcatcher ще използва 126 турбини от 1 мегават, Хегхайм каза, че планираният пилотен модел ще има „между седем и 12“, като точният брой ще бъде решен през следващите няколко месеца.

Плаваща техника

Плаващите офшорни вятърни турбини се различават от офшорните вятърни турбини с фиксирано дъно, които са вкоренени в морското дъно.

Едно предимство на плаващите турбини е, че те могат да бъдат инсталирани в много по-дълбоки води от тези с фиксирано дъно, а през последните години големи икономики като САЩ си поставиха цели за увеличаване на плаващите вятърни инсталации.

Фирми като Wind Catching Systems започват да привличат някои забележителни поддръжници, тъй като страните и компаниите по света се стремят да намалят своите емисии и да постигнат цели за нулеви нетни количества.

През юни 2022 г. компанията заяви, че е сключила стратегическо споразумение с автомобилния гигант General Motors и също така осигурени инвестиции от GM Ventures.

Споразумението с GM, каза Wind Catching Systems, се отнася до „сътрудничество, обхващащо технологично развитие, изпълнение на проекти, офшорна вятърна политика и напредък на приложения за устойчиви технологии“.

Съвсем наскоро, през февруари 2023 г., компанията обяви, че е получила предпроектна субсидия от 9.3 милиона норвежки крони (около 872 500 долара) от Enova, която е собственост на Министерството на климата и околната среда на Норвегия.

Wind Catching Systems заяви, че субсидията ще „подпомогне първоначалното внедряване на пълномащабен Windcatcher“.

Чрез предварителния проект Wind Catching Systems ще усъвършенства и ще валидира технологията и прогнозните разходи за пълномащабен Windcatcher“.

Загриженост за птиците

През последните няколко години взаимодействието между вятърните турбини и естествения свят породи огромно количество дискусии и дебати, понякога представляващи препятствия пред проектите.

Ефектът върху птиците е особено опасен. Уебсайтът на базираното в Обединеното кралство Кралско общество за защита на птиците (RSPB) заявява, че докато вятърната енергия „е една от най-напредналите възобновяеми технологии“, вятърните паркове въпреки това могат „да навредят на птиците чрез безпокойство, изместване, действайки като бариери, загуба на местообитания и сблъсък.”

За да се сведат до минимум ефектите както от офшорните, така и от наземните съоръжения, организацията подчертава значението на „стратегическото планиране, което разполага възобновяемите енергийни източници в най-малко чувствителните зони и оценява екологичните въздействия в самото начало на процеса.“

RSPB продължава да заявява, че призовава за „по-стратегически и дългосрочен подход към развитието на вятърната енергия – което ще бъде от полза за природата и климата“.

По време на интервюто си с CNBC Хегхайм се опита да подчертае как дизайнът на неговата компания може да смекчи всеки риск.

Имаме голяма конструкция зад турбините и се надяваме, че това ще бъде визуално за птиците“, каза той, обяснявайки, че е имало и възможност да се включат системи за откриване и възпиране в структурата.

„Надяваме се, че можем да направим нещо, което е по-благоприятно за живота на птиците“, каза той.

Претъпкано поле

Проекти като Windcatcher предлагат поглед към това как може да се развие вятърната енергия и през последните няколко години бяха предложени редица идеи.

Те включват системата на Vortex Bladeless, която има цилиндрична мачта и не използва остриета, и Kitemill, която е разработила дизайн, съсредоточен върху подобна на хвърчило система, привързана към земята. На други места фирми като SeaTwirl работят върху плаваща турбина с вертикална ос.

Има вълнение относно потенциала на подобни предложения, но изглежда, че предстои дълъг път, когато става въпрос за оспорване на господството на днешните наземни и офшорни турбини.

Ролята на новите модели турбини и иновациите в дизайна на турбините не трябва да се пренебрегват“, каза Кристоф Зипф, прес мениджър в индустриалната организация WindEurope пред CNBC.

„Хубаво е, че вятърната индустрия продължава да проучва нови пътища и иновативни решения“, каза Зипф. „Но както стоят нещата днес, „традиционната“ вятърна турбина, турбините с три лопатки и хоризонтална ос, ще продължат да водят пътя.“

Той добави, че такива турбини доминират във всички „конкурентни проекти“ в офшорни, плаващи и наземни вятърни системи. „Те предлагат най-голямото производство на електроенергия на най-ниската цена.“

Разрушаването на индустрията за вятърна енергия е колосална задача, която ще изисква значителни инвестиции, време и търпение.

Подобно на други морски базирани технологии, плаващите офшорни вятърни мощности са изправени пред редица предизвикателства, не на последно място и невероятно суровата среда, в която турбините трябва да работят.

Wind Catching Systems обаче са оптимисти за бъдещето. „Определено искаме да бъдем мейнстрийм“, каза той.

Дали плановете на компанията ще дадат плод, предстои да видим, но нейното пътуване през следващите няколко месеца и години ще бъде интересно за наблюдение, заключва CNBC.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *