Партньор на Проватон
 Втори ден се отчита нулева цена на тока в България

Втори ден се отчита нулева цена на тока в България

Сподели в

В страната ни това се случва за първи път

За първи път и в България бе отчетена нулева цена на електроенергията, която се търгува на борсата в пазарен сегмент „Ден напред“. Още на 20 май слънчевият ден донесе 0.00 лева цена на тока между 13 и 16 часа. Ситуацията се повтаря и днес, когато обаче часовият диапазон е още по-голям между 10 и 17 часа, на практика почти през целия слънчев ден.

Източник: Българска независима електроенергийна борса 

Нулеви и отрицателни цени на електроенергията отдавна се случват в цяла Европа, но за българския пазар това е прецедент и се случва, когато 5-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“ е в планове ремонт. Тази цена се дължи на слънчевите дни и силния вятър, които генерират голямо количество електроенергия, което в някои часове от денонощието надвишава търсенето. Такава е ситуацията през уикенда, когато традиционно се потребява по-малко електроенергия. Трябва да се отбележи, че нулевата цена на тока не е за битовите потребители, които все още са на регулиран пазар, а за фирмите, които купуват електроенергията си от свободния пазар на ток. Средната борсова цена на тока за деня също е много ниска и пада до 58.79 лева за мегаватчас, вчера тя беше 89.77 лв. за мегават час.

Големите разлики могат да бъдат компенсирани през системите за съхранение на енергия. ПАВЕЦ „Чаира“ е такава батерия, която може да купува евтино на обяд и да продава скъпо при повишената консумация рано сутрин и късния следобед“, обясни Владислав Панев от „Демократична България“, който е бивш член на Комисията по енергетиката в профила си във Facebook.

Заради ниските цени от “Българска независима енергийна борса” (БНЕБ) приканват търговски участници на пазара да спазват правилата за търговия с електрическа енергия.

economic.bg

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *