Партньор на Проватон
 5 техники на дишане, които ще ви помогнат да свалите 5 кг за един месец

5 техники на дишане, които ще ви помогнат да свалите 5 кг за един месец

Сподели в

Научаваме се да дишаме правилно, за да спрем да мислим за храна 24/7, да отслабнем и да бъдем здрави и красиви. Както се оказа, всичко това е реално, просто трябва да знаете как да го направите.

Когато сме нервни и под стрес, дишаме много бързо и плитко, което води до лошо усвояване на аминокиселини, йод, калций и други здравословни мазнини. Именно тези вещества подпомагат храносмилането. При редовна дихателна практика скоростта на метаболизма се увеличава с 25–40% и 2 до 5 кг наднормено тегло може да изчезне за един месец. Условието е упражненията да се правят 15-20 минути всеки ден.

Интересен факт, който учените са доказали, предполага, че човешкият организъм се задръства и използва мастните клетки като резервоар за съхранение на консерванти, пестициди и други вредни вещества. Дълбокото диафрагмално (коремно) дишане помага да се трансформират токсините в газове и да се детоксикира тялото.

Също така, при стрес, дишаме през гърдите, а това е само 30% от обема на белия дроб. Това количество кислород не е достатъчно за разграждането и окисляването на мастните натрупвания, така че те се отлагат по-бързо. Когато дишаме по-дълбоко, по-бавно и през стомаха, тялото ни започва да произвежда ендорфини – хормона на радостта. А щастливите хора обикновено не се тъпчат с кифлички и шоколад.

ПРАКТИКА 1: БАЛАНС

Ако сте свикнали да живеете под стрес, тогава дишането ви най-вероятно е фокусирано върху гърдите. Първо трябва да възстановите баланса и да запомните как да дишате със стомаха си.

Как да го направите: Седнете с изправен гръб, здраво стъпили на пода или в позиция лотос. Поставете едната ръка върху корема си. При вдишване надуваме стомаха (закръгляме го), при издишване го „спихваме” обратно. Повтаряме 2 минути бавно, опитвайки се да напрегнем корема достатъчно силно.

ПРАКТИКА 2: СПОКОЙСТВИЕ И КОНТРОЛ

Как да го направите: Докато все още седите с изправен гръб, поемете спокойно дълбоко въздух през стомаха, като броите до четири наум, след това задръжте дъха си за четири броя и издишайте спокойно по същия начин броейки до четири. Тази практика може да се прави в офиса, по време на разходка и у дома.

ПРАКТИКА 3: БЕЗ МИСЪЛ ЗА ХРАНА

Тази техника помага да сме спокойни и да не реагираме на чувството за глад. Практиката незабавно рестартира нервната система и прави мислите ни по-ясни.

Как да го направите: Седнете изправени, стъпили здраво на пода. Насочете вниманието си към дълбокото, спокойно дишане, фокусирайки се върху усещанията си. Оставете мускулите около очите да се отпуснат, спуснете раменете си и вдишайте през стомаха си в гръдния кош докато броите от 1 до 6, след това издишайте бавно и задръжте дъха си за три до четири секунди. Бройте си наум, за да не излезете от ритъма и да не се замаете.

ПРАТИКА 4: НАТИСНЕТЕ

Как да го направите: Седнете с изправен гръб, здраво стъпили на пода или в позиция лотос. В тази практика ние се опитваме да вдишваме и да не издишваме напълно. Първо поемете малко въздух – надуйте стомаха си, още един малък дъх и отново малък дъх. След това малко издишване – изтегляме стомаха, още едно малко издишване и отново издишваме. Важно е да напрягате корема си възможно най-много. Повторете упражнението 20-30 пъти.

ПРАКТИКА 5: ВАКУУМ

Отлично упражнение за красиви извивки и плосък корем, което е важно да правите на празен стомах, веднага след като се събудите. Благодарение на тази техника не само намалява обемът на талията, но и се появява моментален прилив на жизненост. Създайте си приятен сутрешен навик, защото ефектът може да се види само при редовни упражнения.

Как да го направите: Застанете прави, „глътнете” стомаха колкото е възможно повече, вдишвайки дълбоко, сякаш се опитвате да докоснете кръста с пъпа. Ребрата ви трябва да стърчат. Задръжте 15 секунди и издишайте и отпуснете стомаха си, а след това повторете упражнението още пет пъти. След време може да увеличите повторенията.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *