Партньор на Проватон
 Христо Дунчев, Партия на Зелените: ПОСЛЕПИС – вместо ЕПИЛОГ

Христо Дунчев, Партия на Зелените: ПОСЛЕПИС – вместо ЕПИЛОГ

Сподели в

Христо Дунчев е доайен на Партия на зелените. Участва в създаването и`още през 2001 година

За съжаление, дни преди изборния ден – 2 април, изводите от есетата се потвърждават напълно А именно:

  1. Задава се пето поред ялово Народно Събрание, което ако направи Правителство ще е само по две причини: а) необходимостта да се внесе и приеме бюджет за 2023 година и б) да се претупат/приемат формално законите, които ще отприщят „усвояването”(у-своя-джоб) на средствата от прословутия План за възстановяване и устойчиво развитие.
  2. Правителството ще бъде недълготрайно, защото „предопределените” от кукловодите пет партии, които сигурно да влезнат в 49-то НС няма да могат да съставят правителство без участието на БСП или „Възраждане”.

Тази ситуация, освен жестоката борба между ГЕРБ-СДС и ПП-„ДА България” за всяко едно място повече, поставя пред кукловодите, а и пред изборния резултат, една интригуваща дилема: „Дали да има шеста парламентарна група, която да даде необходимите десетина гласа за да се заобиколи БСП и коя да бъде тя?”

От петте възможни – ИТН, „Левицата”, НДСВ, „ЗАЕДНО” и „Български възход”, потенциален шанс имат последните три. Първите, макар и най-близо до 4-те % са неудобни, едните като непредвидими, другите като свеждащи до минимум шанса за съставянето на правителство. Остава да наблюдаваме с интерес войната на „Флашките срещу хартиените бюлетини” за избора на шеста парламентарна група. Добър шанс има партията на генерал „Йес” – Янев, с опита си в „Играта с флашки” на предните избори. Но, не по-малки са шансовете на „ЗАЕДНО” и НДСВ. Ще разберем минути след края на изборния ден.

Вялата предизборна кампания, като следствие от организираната предопределеност на резултатите от изборите за 49-то НС, предизвиква у мислещите наблюдатели още един закономерен въпрос: „ Как така, коалицията „ПП – ДА БЪЛГАРИЯ” има толкова висок, водещ паритетен резултат от социологията ?” на фона на обективната действителност.

Заченатият и роден в лъжа политически проект „ПП”, характеризира своето краткотрайно управление с: Драстичен непотизъм (шуробаджанащина и клановост) при назначенията; Несъобразяване с и нарушаване на Конституцията, законите и институционалността; Връщане на посредниците и сигнали за корупция, не по-малки от тези при модела ”ГЕРБ/Борисов”; Пускане от бутилката на джина – „либерализиран енергиен пазар” с резултат ужасяващо многократно спекулативно увеличение на цените и огромни печалби за шепата играчи на корпоративно изкривения български енергиен пазар; Оставена без котрол и намеса чудовищна инфлация, увеличила цените на основните хранителни продукти два пъти в рамките на по-малко от една година; и т.н.

Разбираме „ДА БЪЛГАРИЯ”. С влизането си в коалицията, нейните лидери си осгуриха минаването на 4-те % и удължаване престоя им в парламента с още едно ялово присъствие в поредното НС. В историята те ще останат с празното си дърдорене за съдебна реформа и като „Най-верните послушковци и слугинаж на САЩ и ястреби на НАТО от второто и третото десетилетие на XXI век”, ако изобщо тя ги запомни.

Скъпи приятели,

Не разбирайте, обаче, погрешно този епилог. Той не е вопъл на отчаяние или призив за примирение. Напротив! За двете трети негласуващи български граждани това е апел – Вземете делото на промяната, на спасяването и достойното съществуване на българската нация и държава в свои ръце. България има всичко необходимо, за да се справи с неолибералното колониално робство.

„Дойде време ставайте…”. „Лозето иска мотика, а не молитва” за спасители. И както писа Иван Вазов „всякоя възраст, класа, пол, занятье” да вземе „участье в това предприятье”.

 

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *