Партньор на Проватон
 Изправете се срещу страховете си

Изправете се срещу страховете си

Сподели в

Страхът не е нещо непознато за Уорън Бъфет. Всъщност, легендарният инвеститор много дълго време се е страхувал от това да говори пред публика. Веднъж той дори е казал на водещи от Би Би Си, че не може да им даде интервю, тъй като се страхува да не повърне, когато се появи пред камера.

Всички това се променя, когато Бъфет взема участие в курс по публична реч на Дейл Карнеги по време на следването си в бизнес училището Колумбийският университет. След като преодолява страха си от говорене пред хора, неговото име се превърна в едно от най-често цитираните в света.

Сега Бъфет дава на своите последователи безценен урок по смелост с няколко думи: „Изправете се срещу страховете си“.

Бъфет съветва младите и старите да не позволяват на страха да им пречи да постигнат нещата, които трябва да направят, за да станат успешни. И все пак страхът парализира толкова много хора по най-различни причини.

Без значение колко сте знаещи и можещи, страхът е нещото, което може да ви препъне и да ви попречи да осъществите мечтите си. Време е да спрем да се страхуваме. Ето три неща, които трябва да разберете, за да обучите мозъка си да преодолява вашите страхове:

В повечето случаи вашите страхове не отговарят на реална заплаха

Както е казал американският президент Франклин Д. Рузвелт: „Единственото нещо, от което трябва да се страхуваме, е самият страх“.

Спомнете си за нещо, което ви се е струвало непостижимо, но в крайна сметка сте успели да го постигнете, въпреки големите препятствия, пред които е трябвало да се изправите. Пречел ли ви е страха? Обзалагам се, че отговорът е „да“. Въпреки това сте го преодолели и сте постигнали целта си. Идеята е, че ако тренирате мозъка си да приеме, че няма реална заплаха за вас, ако не се справите с нещо, вие ще се отървете от потисническия ефект на страха, когато се изправите пред следващото си важно предизвикателство.

Страхът е драматизирана илюзия, която няма база в реалността

Когато бъдат сковани от страх, повечето хора не успяват да разграничат реалността от фантазията. Трябва да осъзнаете, че животът ще продължи и че няма да умрете от смъртоносна рана, ако ваш продукт бъде отхвърлен след презентация пред инвеститорите.

Всяка драма, която измисляте в главата си, е просто това – драма. Обикновено този сценарии е базиран на  минал опит, който свързвате с текущата реалност, дори и те да нямат нищо общо. Това не е реално и няма власт над вас.

Изправете се директно пред страха

Хората често се страхуват от неща, които са важни за техния успех, било то в бизнеса или в личен план. Ако обаче се изправяте директно пред страховете си, то те започват да губят влиянието си над вас. Опитайте се да се потопите в дейността или дейностите, от които се страхувате в рамките три месеца. Като поддържате постоянен контакт със страховете си, в края на трите месеца тези дейности вече няма да предизвикват у вас подобни чувства. Досегашните ви слабостите ще са се превърнали в нови сили.

……………………

Марсел Шванц, основател на Leadership From the Core, за Inc.com

Превод и редакция: Георги Георгиев

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *