Партньор на Проватон
 6 причини да се влюбваме в неподходящи хора

6 причини да се влюбваме в неподходящи хора

Сподели в

Вътрешните настройки, които ни карат да правим грешни избори

Най-бързият и най-достъпен начин да съсипете живота си е да влезете в сериозна връзка с грешния човек. С минимални усилия и без патологичен копнеж за страдание след десет години, вместо семейно щастие, очаквайте списък с болезнени странични ефекти, като разочарование в любовта, срив на кариерните амбиции, финансова нестабилност, съдебни спорове за родителските права и нервно изтощение.

Малко хора успяват да намерят правилния партньор в живота си от раз – по-голямата част от възрастното население на планетата не може да се справи с тази привидно инстинктивна задача. И не защото са глупави или наивни, а защото са психологически травмирани.

На първо място, обективната преценка е затруднена от факта, че ние не сме имали възможност да контролираме случващото се в детството ни, а то е определящо за отношенията ни в зряла възраст.. Не може да се очаква, че необичано дете, възпитано с критики и команди, в бъдеще ще може да открие онзи хармоничен партньор, с когото личността му ще бъде разкрита повече от всякога, а животът ще бъде наситен с положителни емоции.

Ето шест основни причини, които ни пречат да направим правилния избор. Обърнете им внимание и овладейте основната наука за щастливите взаимоотношения – научете се да се отнасяте добре със себе си.

1. СТРАХ ДА НЕ ПРОПУСНЕМ ВЪЗМОЖНОСТ

Това, което отличава емоционално травмираните хора от тези, чиито родители не са били безразлични към тях или не са ги контролирали прекалено много, не е преследването на грешните кандидати (те са навсякъде и често външно неустоими), а неспособността да се забележат проблемите и да се покаже решителност навреме. Трудното детство води до безкрайна скованост. Толкова искаме да бъдем обичани по някакъв начин и сме много уплашени, че сме пропуснали този шанс и никога няма да дочакаме следващия.

2. НЕУМЕНИЕ ДА ОБИЧАМЕ СЕБЕ СИ

Липсата на любов към самите нас води до това, че ние така и не се научаваме да обичаме истински и ставаме жертви на неподходящи партньори. Когато мъжът ни заблуждава, манипулира, откровено ни се подиграва, пренебрегва ни, не ни дарява с нежност, извинява се, а после прави същото, ние просто не реагираме адекватно – да станем и да си тръгнем. Вместо това сме убедени, че вината е в нас и се чудим какво да направим, за да не провокираме повече такова поведение, как да не го разстройваме в бъдеще.

Миналото ни е дарило с катастрофална уязвимост, придружена от способността да пренебрегваме чувствата си и да се доверяваме на другите до степен на наивност. Може да отнеме десетилетие, докато такива като нас осъзнаят онова, което други разбират за секунди: този човек не си заслужава.

3. НЕЖЕЛАНИЕ ДА РАЗОЧАРОВАМЕ

Грижата за себе си изисква естествено еволюционно умение – готовността да се отхвърли някой в името на това ние да се чувстваме добре. Ясно ви е, че понякога трябва да кажете „не“, за да защитите личните си приоритети, но да разстроите любимия за вас е престъпление. Е, всъщност той е толкова умен и мил. Почти винаги. И в последните няколко дни е в добро настроение. Как да го разочаровате, като толкова ви обича? Да, казвал ви го е, веднъж или два пъти … За тези, които от детството си страдат от липса на любов, е много трудно да се откажат от съществуващата връзка, дори ако тя е разрушителна, нездравословна или токсична.

4. НАПРАЗНИ НАДЕЖДИ

Децата, израснали в трудна среда, се затрудняват да се отърсят от необходимостта да имат контролиращи партньори в бъдеще. Те години наред са се опитвали да „омилостивят” родителите си, надявайки се, че ако са достатъчно послушни, гневът им ще се трансформира в любов. Този болезнен модел се прехвърля и във взаимоотношенията в зряла възраст. Детската травма разяжда психологическия имунитет, което прави невъзможно критичното мислене и приемането на истината, че понякога личното щастие означава отказ от определени хора.

5. СТРАХ ОТ САМОТА

Готовността да се измъкнем от незадоволителна връзка отразява вярата ни в самите себе си, в собствените ни възможности и желанието да потърсим друг (любящ) партньор. Нашите вътрешни страхове водят скрита война срещу разумните очаквания. Е, наистина, кой друг ще има нужда от мен? Много по-безопасно е да наблюдавате как надеждите за любов и хармония се задушават в безразличието на несъзнателно садистичната личност на настоящия партньор.

6. НЕПРИЕМАНЕ НА ДОБРОТО

Най-неприятното е, че липсата на любов ни лишава от усещане за доброто. Докато порастваме, ние възприемаме добрите хора като скучни, несексуални и задръстени. Ранните нагласи превземат подсъзнанието ни и ние нямаме представа какво не е наред с този симпатяга, който ни кани на среща. Няма искра, никаква химия, интересите не съвпадат? Но ако имахме по-добро разбиране за нашата същност, честният отговор би бил: той не ни привлича, защото вероятно няма да може да причинява същата болка, с която сме свикнали от ранна възраст, борейки се за зрънца любов. Тоест, не ни вълнува, защото е прекалено мил. Странно, нали? Но така работи нашето възприятие за реалността, което е време да оставим в миналото, както и трудното детство. Опитайте се да промените фокуса и да пуснете в живота си наистина любящ, мил, грижовен, искрен и лоялен човек. Любовта не причинява болка – нито физическа, нито душевна. Любовта лекува и ни прави щастливи. Време е да откриете истинската любов!

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *