Партньор на Проватон
 Последните 9 години са най-топлите, откакто има измервания – къде е България в глобалното затопляне?

Последните 9 години са най-топлите, откакто има измервания – къде е България в глобалното затопляне?

Сподели в

Американската агенция изпрати нов инструмент на Международната космическа станция. Той регистрира критично високи нива на метан и въглероден диоксид по целия свят, включително Туркменистан, Иран и Ню Мексико. Тези газове повишават глобалните температури.

Каква е връзката между ураганите и глобалното затопляне?

Доста сериозна, защото допълнителната топлина в климатичната система се натрупва в океана. През 2022 г. имаше и рекорди за най-високи температурите на океанските води. Тази повишена океанска топлина предизвика интензивни тропически бури, като например урагана „Иън“ през септември.

България изключение ли е от тези климатични процеси?

За съжаление, не. Вече трета поредна година температурите през ноември, декември и януари са по-високи от обичайните. Сняг вали повече през февруари, март и дори април, отколкото през останалите зимни месеци.
НАСА показва температурните аномалии в глобален мащаб от 1880 г. до 2022 г. С жълт цвят е посочено затоплянето с до 1 градус над обичайното, а с оранжев и червен – аномалиите до 2 и повече градуса.

Ако насочим погледа си към България ще забележим, че от началото на Новото хилядолетие повишението на температурите е очевидно. Увеличаването на топлината в глобален мащаб не само е причина за повече вода в атмосферата и по-силни дъждове. Това влошава загубата на почвена влага и продължителното засушаване, показват данните от НАСА.

 

Изпрати

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *