Партньор на Проватон
 Строят небостъргач с мол в центъра на Варна (снимки)

Строят небостъргач с мол в центъра на Варна (снимки)

Сподели в
Търговски център предстои да бъде построен между АГ болница и Окръжна болница, научи Moreto.net.

От издаденото преди месец разрешително за строеж става ясно, че на ъгъла между бул. „Цар Освободител“ 76А, ул. „Тракия“ и ул. „Дойран“ във Варна ще се изгради 3-етажен мол с пет подземни нива за паркиране. Възложител на инвестиционното намерение е „Астрал консепт“ ЕООД с управител Александър Бориславов Ралчев.

От вчера бензиностанцията, която се намира в имота, не функционира. Като причина за спиране на дейността й е посочена „промяна в инвестиционните намерения на собственика на имота“.

От кратко описание на инвестиционното предложение за изграждане на търговския център, достъпно на сайта на РИОСВ и Община Варна става ясно, че площта на имота, върху който ще се строи, е близо 8.5 дка. Общият брой на едновременно пребиваващи служители, посетители/клиенти в новопостроената сграда ще е 500 – 1000 човека.

На четири от подземните етажи ще има по малко над 80 паркоместа, както и веломеста, а на първия подземен ще има 20 паркоместа и голям магазин на площ 1.5 дка със самостоятелен вход през два ексалатора от ниво партер. В имота са осигурени общо 354 броя паркоместа.

Небостъргачът: Началото

Имотът на бул. „Цар Освободител“ 76А стана известен преди година с това, че на мястото му се предвиждаше изграждането на първия във Варна небостъргач с 41 етажа „Астрал тауър“. Според тогавашната идея трябваше да изникнат три сгради – на 10 етажа, на 4 етажа и на 41 етажа.

Първоначалният вносител на инвестиционното предложение за трите здания, представено пред РИОСВ през юни 2021 година, е „Джемини 31“ ЕАД, град Радомир. Месец по – късно инвестиционното намерение за трите сгради е заявено пред инспекцията от новия възложител „Астрал консепт“ ЕООД, който е поискал от РИОСВ да прецени необходимостта от оценка за въздействие върху околната среда. Само половин година по-късно обаче е пожелал прекратяване на процедурата. След това е представил ново инвестиционно предложение за изграждането на търговския комплекс, за което през август инспекцията е преценила, че няма нужда от допълнителна екологична оценка.

Разрешителното за строеж на 3-етажния търговски комплекс е издадено на 31 октомври. Главният архитект на Община Варна арх. Виктор Бузев заяви за Moreto.net, че това е единственото разрешително за строеж във връзка с намеренията на инвеститора “Астрал консепт” ЕООД, издадено към момента.

Разрешително за апартаменти няма – но вече се продават

В същото време продажбите на имоти от Варненска строителна компания в бъдеща 10-етажна сграда в имота на бул. “Цар Освободител” 76А тече. В описанието на “Астрал тауър” се казва, че става дума за жилищен комплекс от 10 – етажна многофункционална сграда с 5 входа. Първите четири етажа са търговски, а останалите шест са жилищни. Продават се двустайни и тристайни апартаменти по различни схеми за плащане. Според публикуваните планове жилищата в три от петте входа са почти напълно разпродадени. За изграждане на втората жилищна сграда с 41 етажа не се споменава, въпреки че приложените визуализации на “Астрал тауър” я включват.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *