Партньор на Проватон
 6 ключа към бизнес успеха въпреки “лошото време”

6 ключа към бизнес успеха въпреки “лошото време”

Сподели в

Всеки предприемач и собственик на бизнес, когото познавам, е имал повече неуспехи, отколкото би искал да признае, в тези времена на бързи промени и постоянни изненади като настоящата пандемия. Някои са в състояние да преодолеят всяко предизвикателство и да излязат напред, докато други са обезкуражени и губят позиции, което в крайна сметка води до гибелта на бизнеса им. Въз основа на моя собствен опит като бизнес съветник, аз съм убеден, че всичко е свързано с вашето мислене за успех и навиците, които сте разработили за справяне с проблеми и предизвикателства, пише Мартин Цвилинг в статия за Inc.com. Той предлага следните стратегии за подхождане към всяко бедствие, като положителни стъпки за превръщането му във възможност.

1. Избягвайте манталитета на жертвата

Приемете факта, че промяната е нормална и вероятно е причината първо да видите възможност да започнете свой бизнес. Сега е моментът да потърсите нова възможност и да докажете, че тя има повече потенциал за вас от първата.

Например всички ресторанти, които познавам, бяха повлияни от хората, които си вечерят вкъщи по време на пандемията. Мнозина излязоха от бизнеса, но някои от тях бързо се съсредоточиха върху доставката до дома и намериха нова доходоносна опция, която надживя проблема.

2. Останете спокойни и се справяйте с обективните факти

Не позволявайте на емоциите и чувствата да отменят процеса на логическо решение, докато разглеждате алтернативи. Вместо да се ядосвате и разстройвате, върнете се към първоначалния си процес за оценка на пазарите, нуждите на клиентите и финансовите последици. Оставете предизвикателството да разшири вашето мислене, вместо да затваря опциите.

Често това, което изглежда като емоционален проблем, като неоснователни оплаквания на клиенти онлайн, крие зад себе си конкретни факти, които може да ви изненадат. Вместо да реагирате с гняв, може да разберете, че един от вашите процеси не работи както желаете.

3. Потърсете информация от екипа, както и от ментори

Не се опитвайте да носите цялата тежест на собствените си рамене, тъй като членовете на екипа вероятно са по-близо до клиента. Не се страхувайте да поискате съвет от вашия консултативен съвет и външни експерти и ментори. Добрите бизнес лидери си сътрудничат при вземането на трудни решения.

Някои известни бизнес лидери, включително Бил Гейтс и Марк Зукърбърг, винаги поддържат активна менторска връзка с партньор или двама, за да обсъждат бизнес предизвикателствата и стратегията. Други имат вътрешни експерти, на които се доверяват, за да им кажат неподправената истина.4. Прегледайте отново своите бизнес цели 

Не позволявайте нито едно отстъпление да ви отклони от визията ви. Никога няма само един път към целта, така че сега е моментът да се съсредоточите отново върху визията си и да намерите алтернативни пътища за постигането й, коиот може да се окажат по-добри от първоначалната ви идея. Учете се от напредъка и предизвикателствата си досега.

В някои случаи бизнес проблем може да бъде напомняне, че вашите интереси са се променили или пътят, който сте смятали за правилен, не ви носи удовлетворението, което търсите. В тези случаи кризата наистина е положителна за връщането ви на правилния път към успеха.

5. Повишете самочувствието си

Не забравяйте да се възползвате от силните си страни и да не играете със слабостите си, когато анализирате всяка ситуация. Гледайте на всяко предизвикателство като на възможност да се научите и да осигурите лидерство на вашия екип. Те трябва да ви възприемат като модел за подражание за собствения си успех, а не като модел за провал.

6. Приемайте предизвикателствата и не с откайзвайте

Според моя опит отказването твърде рано е една от основните причини за бизнес провал. Ако сте напълно решителни, мотивирани и отдадени, почти всяка криза може да бъде преодоляна. Екипът ви ще възприеме вашето мислене и ще умножи волята ви за успех.

Винаги помнете, че изграждането на траен и успешен бизнес е пътуване, а не спринт. Ще има неприятности и промени, които ще настъпят извън вашия контрол. Колкото по-директно се сблъсквате и приемате тези предизвикателства, толкова по-добри ще станете при превръщането им във възможности.

Източник: Мартин Цвилинг, основател и СЕО на Startup Professionals, за Inc.com

Превод и редакция: Нели Тодорова

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *