Партньор на Проватон
 За доказали се личности в изпълнение на гражданския си дълг ще гласувате или…?

За доказали се личности в изпълнение на гражданския си дълг ще гласувате или…?

Сподели в

Помните ли тежката зима на 1993г. тогава цяла североизточна България потъва под тежък сняг. Сковани от студ и лед стотици населени места от Варненска, Добричка, Шуменска и Търговищка област остават откъснати от света. Пътищата са непроходими, цели общини остават без ток, вода, медикаменти. Родилки, новородени, болни и нуждаещи се от хемодиализа остават без достъп до специализирани медицински грижи, предоставяни в областните градове.

Тогава през 1993г. кандидата за народен представител за Варненски многоизбирателен район от Коалиция „Български възход“ офицера от резерва  инж. летец –пилот първи клас Виктор Ценов е  командир на 63 Отделна   Морска Вертолетна Авиобаза „Чайка“, разположена на брега на Варненското езеро.

Българската авиация изпълнява  разнородни задачи, свързани както с отбраната на страната, така и в интерес на гражданското общество – съдействие на населението при бедствия и крупни промишлени аварии.

Месец  март  8,9 и 10  1993г. са критични за страната. От разнородни спасителни екипи в цялата страна, единствено летателния свормиран  от  инж. летец – пилот Виктор Ценов от авиобаза „Чайка“, успява да излети първите два  най-критични дни и да изпълни гражданския си дълг по спасяване на бедстващите хора. Решението и отговорността за излитането на спасителен вертолет са лично на  командира на Авиобазата Виктор Ценов.

На 8 март доклада на метеоролога капитан Ботев гласи „Времето не позволява летене“. Офицера  Виктор Ценов решава, че няма право да рискува живота на колегите си и затова решава като командир на екипажа ще лети той, а  останалия екипаж  сформира от  доброволци. Подполковник Ценов споделя, че при летците има винаги ударна доза самоотверженост. Жертване на личните интереси за общото благо е доказан исторически принцип в българската авиация, затова не се е съмнявал, че доброволци няма да липсват. Сформира се екип – командир подп.Виктор Ценов, втори пилот – майор Кехайов, щурман кап.Янев, борден инженер – майор Казаков и наблюдател спасител – майор Георгиев.

В 16:16ч.  спасителния ветолет излита от стоянката, времето не позволява да бъде използван Полосата за излитане и кацане/ПИК/. Предстои спасителна дейност в селата Поляците, Медовец, Млада гвардия и гр. Суворово. След излитане в района на гр. Девня спасителния екип навлиза в изключително неблагоприятни метеорологични условия вследствие на интензивно обледеняванеи обилен снеговалеж оборотите на носещия винт  на вертолета падат. Командир подполковник Ценов успява да върне екипа и вертолета на летището без щети и жертви.

Командващия ВМФ/ Военно Морски Флот/ не желае да даде второ разрешение за излитане на спасителния екип, тъй като доклада на метеоролога сочи „Времето не позволява летене“. Подполковник Виктор Ценов успява да го убеди, че ще поеме разумен риск. С щурман подполковник Яковски и наблюдател майор Петков същия екип потегля на втора спасителна мисия с вертолет пилотиран от подполковник Виктор Ценов. Летателните екипажи от  от авиобаза „Чайка“ спасяват 90 души, сред които новородени бебета, родилки и болни нуждаещи се от хемодиализа. В гр. Долни чифлик след опознавателни виражи откриват площадка за кацане в източния край на града. Площадката е покрита със сняг, но изглежда равна. Вертолета зависва над дървета и стълбове обикалящи площадката и започва вертикално снижение между тях. Снежния вихър  от въртящият се носещ  винт на вертолета обгръща цялата площадка и хората, които чакат спасителите. Тежката машина не успява да стигне твърда почва, колесника се забива в снега и вертолета ляга по корем. На борда се качват две току що новородени с майките си, 5 родилки, 2 спешно нуждаещи се от хемодиализа и лекар. На летището линейки чакат спасителния екип на подполковник инж. Виктор Ценов, за да превозят болните до Военна болница.  Докато болните се прехвърлят от вертолета на линейките, снежната виелица се завихря още с по – голяма мощ подпомогната от въртящия се винт на вертолета. Пилота на вертолета инж. Виктор Ценов и екипа му при работещи двигатели и въртящ се носещ винт  са в изчакване на приключване на дейностите на спешните медици и отдалечаването им от тежката машина, когато на блистера (пилотската врата) на вертолета се чука усилено. Доктор прави усилено знаци вратата да бъде отворена. Инж. Ценов отваря, до доктора стои майка с бебето си. В студа и снежната вихрушка открива лицето на бебето и пита пилота – спасител на рожбата й как се казва. „Виктор“- отговаря той. Надвиквайки се с шума на двигателите майката извиква сочейки рожбата си „Той ще се казва Виктор“. С  усмивки и тези думи се разделят спасители и спасени.  На  първокласния  летец –  пилот  Виктор Ценов и екипажа  му предстои ново излитане и нова мисия.

Същия ден Командира  Виктор Ценов сформира втори доброволен спасителен  екип, но полетът в двойка в тези лоши зимни условия се оказва невъзможен. За да продължи спасяването на бедстващи Командир Ценов иска разрешение да продължи  сам на пределно ниска височина над ЖП линиите. Снижава  на 50 м. от земната повърхност в зимната ледовита буря,  Виктор Ценов продължава спасяването на бедстващи, рискувайки живота на екипажа си, като единствения му ориентир докато лети е трасето на ЖП линията. Това се нарича героизъм в мирно време. За  самоотвержено  изпълнен  граждански дълг  подполковник Виктор Ценов е предложен за предсрочно повишаване в звание полковник.

За доказали се личности в изпълнение на гражданския си дълг ще гласувате на предстоящите избори на 2 октомври 2022г. или за тези които Ви обещават всичко, но Ви казват в прав текст, че ще го направят само ако ги изберете ?

За силна държава, просперираща нация и достоен живот, изберете вашия народен представител -живата легенда в българската авиация подполковник Виктор Ценов, като отбележите своя глас в интегралната бюлетина с номер 15 (Български възход) и преференция №114 за личност (Виктор Миронов Ценов).

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Повече информация за живата легенда в българската авиация подполковник Виктор Ценов може да прочетете тук: https://provaton.bg/2022/09/22/%d0%b6%d0%b8%d0%b2%d0%b0-%d0%bb%d0%b5%d0%b3%d0%b5%d0%bd%d0%b4%d0%b0-%d0%be%d1%82-%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d1%86%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0/?fbclid=IwAR3nAEBA631QvU6miHAe7ieRVrkQAt3rOyzAb3K2dz54EvjCDYnfXhKA9YA

 

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *