Партньор на Проватон
 Жива легенда от редиците на авиацията ни, е кандидат от листата на „Български възход“ за Варненски многоизбирателен район

Жива легенда от редиците на авиацията ни, е кандидат от листата на „Български възход“ за Варненски многоизбирателен район

Сподели в

Подполковник  ОР инж. летец –пилот Виктор Ценов, командир на 63 ОПЛЕВ и ОМВАБ (1992 – 2001), летец – пилот първи клас, е кандидат за народен представител за Варненски многоизбирателен район от Коалиция „Български възход“

Подполковник ОР инж. летец –пилот Виктор Ценов след дълга и вярна служба на Отечеството, заслужено получава своето място в Алеята на славата на българските асове. Неслучайно, все още негови бивши колеги се обръщат към него с обръщението „Командире“.

На 06.12.1968г. като курсант във ВНВВУ ‘’Г. Бенковски ‘’ той полага клетва пред българското знаме за вярна служба на Отечеството, Република България. През лятото на 1969г. извършва своя първи полет на вертолет Ми – 4. През 1972г. получава първото си офицерско звание и квалификация инженер, „летец – пилот“. На 19.10.1972г. е назначен на кадрова военна служба в състава на единственото по рода си поделение в българската армия – 63 отделна противолодъчна ескадрила вертолети в гр. Варна. През 1995г. завършва Военна  акдемия ‘’ Г. Раковски’’ гр. София- специалност командно – щабен.

Военната кариера на инж. Виктор Ценов преминава от длъжностите младши пилот, през командир на екипаж, командир на авиационно звено, ръководител полети, заместник – командир по летателна подготовка  и командир на авиобаза „Чайка“ от 1992г. до 2001г. През 2001г. се пенсионира и преминава в резерва на Българската армия. При пенсионирането си се сбогува с личния състав целувайки след 34 години отново знамето, но остава в бойния строй, като офицер от резерва.

„За мен бе чест и гордост да служа на народа и Отечеството си Република България. Военнослужещите никога не се сбогуват с родината. Ние оставаме на вярна служба до края на живота си. Предстои ми ново начало отвъд хоризонта на славната ни Военоморска авиация“ – казва подполковник  ОР, командир на 63 ОПЛЕВ и ОМВАБ (1992 – 2001), инженер летец – пилот първи клас  Виктор Ценов.

В парламентарните избори, които ще се състоят на 02.10.2022г., той застава в редиците на генерал Стефан Янев и Коалиция „Български възход“ за Варненски МИР.  Подполковник Виктор Ценов е убеден – „Политика следва да се прави от хора доказали се в професиите си, а не от ‘’професионални политици’’, които отдавна  са забравили какви  точно са по професия“.

През тези близо 30 години, като кадрови офицер, летец пилот, подполковник  Виктор Ценов е прелетял над 4 500 часа, в прости и сложни метеорологични условия. Над 80% от тях са изпълнени над безориентирна среда, каквато е морето. Усвоил бойното използване на вертолети Ми -4, Ми -4М, Ми -14 ПЛ, Ми -14 БТ и Ка – 25. Пилотирал натовските вертолети – палубните SH -2F, UH -1 Huey от състава 6 САФ на САЩ, английския СУПЕР ЛИНКС (Super Lynx) от състава на френския средиземноморски флот, ДЕЛФИН (Doufin) от състава на бреговата охрана на САЩ и американския водосамолет РЕНЕГЕЙД (Renegade) от състава на частните водосамолети в Германия, без предварителна подготовка.

За силна държава, просперираща нация и достоен живот, изберете вашия народен представител -живата легенда в българската авиация подполковник Виктор Ценов, като отбележите своя глас в интегралната бюлетина с номер 15 (Български възход) и преференция №114 (Виктор Миронов Ценов).

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *