Партньор на Проватон
 Защо загубата може да е добра за вас

Защо загубата може да е добра за вас

Сподели в

Обичам да печеля. Това е едно от най-добрите чувства. Има нещо дълбоко удовлетворяващо в надпреварата и победата, пише Бернард Коулман в статия за Inc.com. Всъщност, казва той, победата предизвиква физиологичен ефект, като произвежда тестостерон и по-големи количества допамин. Накратко, победата ни кара да се чувстваме наистина щастливи. Ето защо може би изглежда странно, но загубата може да е добра за вас, поне от време на време.

“С напредването на кариерата ми най-големите уроци не бяха в победите, а в загубите. Загубата или неуспехът ме накараха да се спра и да помисля не само защо загубих, но и какво трябва да направя, за да спечеля следващия път, пише авторът на статията и изрежда няколко причини, поради които загубата може да бъде оценена и като положителен резултат.

Неприятностите ни правят по-силни

Отсъстващите предизвикателства, плаването през живота с нулеви препятствия не осигурява необходимата броня, за да издържите на страданието от загуба. Всички ще се сблъскаме с неуспехи, но с всяка загуба и последващо завръщане имате възможност да растеж чрез оптимизиране и по-добра подготовка за моментите на успех.

Загубата е смирение

Няма нищо лошо в смирението. Всъщност загубата ни прави съпричастни с хората около нас и така разбираме какво означава загубата не само за нас самите, но какво може да означава и за другите.

Загубата трябва да предизвика размисъл

Ако всичко, което правите, е да спечелите, може никога да не отделите време, за да оптимизирате и поправите по-слабите си области. Когато загубя, веднага се питам какво направих, за да допринеса за загубата ми. Победата не ви учи много, тъй като има тенденция в победата да се празнува и да се продължи с малко усилия.

Печеленето може да породи самодоволство

Когато печелите редовно, можете да изпаднете в самодоволство, но имайте предвид, че е трудно да поддържате същата енергия, необходима за непрекъснато доминиране. Заплахата от загуба може да ви помогне да засилите усилието си и да бъдете по-мотивирани.

Загубата е форма на обратна връзка

Загубата може да бъде най-обективната и най-чиста обратна връзка. Например, веднъж при консултиране направихме страхотно представяне, но в крайна сметка бяхме победени от конкурентна фирма. Попитахме защо и получихме обратна връзка какво е направила другата фирма по различен начин. Загубата беше поучителна и научихме какво би искал да види клиентът, което ни позволи да направим корекции, за да подобрим шансовете си в бъдеще. Обратната връзка е подарък и от вас зависи как ще я използвате.

Загубата насърчава разширяването на кръга ви на влияние

Понякога лидерите имат грешен състав на екипа и трябва да разбъркат списъка, за да получат правилните знания за екипа. Загубите могат естествено да въведат различни гледни точки, за да ни помогнат да видим това, което не виждаме или не знаем. Екипите, заети с разработването на проекти, изискват разнообразяване, за да стигнат до по-задълбочено творчество при решаване на сложни проблеми или разработване на нови продуктови идеи.

В крайна сметка, загубите изобщо не са загуба, те всъщност са уроци за растеж, но само когато сте достатъчно отворени към света, за да ги видите.

Източник: Бернард Коулман, ръководител на отдела за ангажираност на служителите в Gusto, за Inc.com

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *