Партньор на Проватон
 “Хемус” ще се строи. Служебното правителство отпушва строежа й

“Хемус” ще се строи. Служебното правителство отпушва строежа й

Сподели в

Това става с промени в ЗУТ

С промени в Закона за устройство на територията ще се обявят за търпими констатираните като незаконни строителства на отсечките по магистрала “Хемус”. Те се изграждат от държавната компания “Автомагистрали” ЕАД с помощта на частни компании, наети чрез договори за доставки на строителни материали и техника.

Това заяви служебният строителен министър Иван Шишков. Изготвените от ведомството му нормативни текстове ще бъдат внесени веднага за обсъждане и гласуване при сформирането на следващ парламент, обясни министърът.

Той обаче подчерта, и че за участъци 7, 8 и 9 от магистрала “Хемус” са раздадени аванси, но няма одобрено трасе. Което не кореспондира с истината, тъй като от частните компании няма как да започнат работа преди извършените отчуждителни процедури по избраното трасе, а държавата в лицето на пътната агенция и строителното министерство вече над две години бави тези процедури, обясниха за “Труд” представители на бранша.

След вчерашната среща на Шишков с организациите от сектора стана ясно, и че ще бъдат обявени спешни договори за зимно почистване паралелно с търговете за нови тригодишни договори за текущ ремонт и зимна поддръжка.

Ако тези две процедури бъдат пуснати паралелно, в един момент може да се окаже, че има по две избрани фирми да чистят снега от един и същи участък.

Как тогава ще се избере коя компания да върши работата срещу заплащане, питат се от фирмите. Още повече, че избраните и по двете процедури договори, независимо дали това се случва преди зимата или по средата на сезона, трябва да осигурят необходимата техника и материали за почистване и подготвяне на шосета, обясниха пътни експерти за “Труд”.

Презастраховането от страна на служебния кабинет трябва да бъде направено внимателно, така че да не се стигне до нови конфликти, категорични са от компаниите.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *