Партньор на Проватон
 Партия на ЗЕЛЕНИТЕ с апел към напусналите депутати от ИТН

Партия на ЗЕЛЕНИТЕ с апел към напусналите депутати от ИТН

Сподели в

А П Е Л

към народните представители в 47-то Народно Събрание и

националните ръководства на политическите партии

 

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

В дните, след обявеното излизане на п.п. „Има такъв народ”(ИТН) от управляващата коалиция, наблюдаваме грозното, неморално и противоправно явление – склоняване към и реализиране на „политическо номадство”. Припомняме на практикуващите го, в името на оцеляване на правителството на г-н Кирил Петков, че:

 1. Република България по Конституция е република с парламентарно управление”(чл.1).и „е правова държава, която се управлява според Конституцията и законите на страната”(чл.4,ал.1).
 2. Формата на демокрация е представителна демокрация с пропорционална избирателна система за народните представители и общинските съветници и мажоритарна система за Президент и кметове на общини и кметства.
 3. Народните представители получават качеството си на такива като се избират от суверена – българския гражданин, чрез участието в редовни или предсрочни избори за Народно събрание като гласуват за партии или коалиция от партии, които съгласно чл.11, ал. 3 на Конституцията, формират и изразяват „политическата воля на гражданите”.
 4. Логично, избраните с партийни/коалиционни партийни листи да формират партийни парламентарни групи по брой пропорционален на подадените за тях действителни гласове от гласоподавателите с аналогична/идентична политическа нагласа.
 5. Независими са само кандидатите, явили се на изборите като издигнати от инициативен комитет „независими” от партии личности и получили необходимите за един мандат брой гласове.
 6. Излизането от партийните/коалиционнопартийни парламентарни групи и оставането в Народното събрание на напусналите като „независими” народни представители е неморално и противоправно явление, защото променя „политическата воля на гражданите, гласували за тази партия. Така например, шесте напуснали депутати променят волята на 59 938(24%) от 249 743 избиратели гласували за ИТН като същевременно никой от тях с получените средно 10 000 гласа на човек, не е доближил дори на половина „мизата” от 27 650 действителни гласове, за да бъде избран и обявен от ЦИК за „независим” народен представител в 47-то Народно събрание.

 

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

народни представители в 47-то Народно Събрание и

членове на националните ръководства на политическите партии,

 

На основание на тези аргументи и разбирането си за висотата на народното представителство „Партия на ЗЕЛЕНИТЕ” прави следните предложения:

 • Напусналите групата на ИТН, още във вторник, 21.06.2022 г. да подадът оставка на основание на чл.72, ал.1,т.1 от Конституцията като на тяхно място влезнат следващите ги от листите на ИТН;
 • Да се намери достоен народен представител или група, които да подготвят и внесът в съответните закони следните изменения в съдържателен аспект:
 1. Излизането/напускането на съответната избрала го партийна/ коалиционна парламентарната група да става единствено под формата на подаване на оставка на основание на чл.72, ал.1,т.1 от Конституцията като на тяхно място влизат следващите ги от листите.
 2. Напусналият запазва Конституционните си права да избира и да бъде избиран на следващите редовни или предсрочни избори от друга или същата партия/коалиция.
 3. Изборите за Народно събрание да се обявяват за невалидни (касирани) при избирателна активност по-малка от 50% плюс 1 глас и/или брой на  бюлетините „Не подкрепям никого” повече от 50%.

 

                                                               С УВАЖЕНИЕ:

София, 18.06.2022 г.                      „Партия на ЗЕЛЕНИТЕ”

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *