Партньор на Проватон
 Не на пластмасата: как “Ролан Гарос” се лиши от бутилките за еднократна употреба

Не на пластмасата: как “Ролан Гарос” се лиши от бутилките за еднократна употреба

Сподели в

Ние имаме отговорност не само към спорта, феновете или самите нас, но и към планетата, на която живеем” – с тези думи турнирният директор на “Ролан Гарос” Амели Моресмо обясни нововъведението в надпревара, което включва забраната за използване на пластмаса.

От тази година турнирът от Големия шлем забрани на тенисистите да използват еднократни бутилки за вода и тонизиращи напитки и се насочи към такива за многократна употреба. Мярката беше приложена от началото на състезанието.

Решението беше взето заради приемането на нов закон от френското правителство, който забранява използването на пластмасови бутилки на спортни събития в страната.

Разбира се идеята е за опазване на околната среда и намаляване на вредните емисии.

“Още през миналата година въпросът беше повдигнат и мисля, че взехме най-доброто решение. Премахнахме големите хладилници, които стояха до кортовете и бяха пълни със стотици бутилки с течности. Вместо това един от нашите спонсори предостави на всеки тенисисти по две по-големи шишета, които са персонализирани. Едното е за вода, а другото за тонизираща напитка”, обяснява Моресмо.

Новите бутилки са от рециклирани материали и могат да се допълват по всяко време по желание на тенисистите.

Моресмо уточнява, че всеки тенисист е свободен да носи и собствени бутилки, дори за еднократна употреба. Те обаче не трябва да са брандирани, а също така са осигурени контейнери, в които отпадъците се събират и по-късно се рециклират.

 

Не на пластмасата: как "Ролан Гарос" се лиши от бутилките за еднократна употреба

© Reuters

Мярката, която “Ролан Гарос” предприема е поредната инициатива в турнирите по тенис за опазване на околната среда. През 2021 г. Асоациацията на професионалните тенисисти (АТП) обяви, че ще опита през 2040 г. да има нулев въглероден отпечатък.

Друг от турнирите от Шлема “Уимбълдън” пък започна използване на възобновяеми енергийни източници, както и прибегна до електромобили за превозването на играчите от хотела до кортовете.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *