Партньор на Проватон
 От какво всъщност зависи успехът в бизнеса?

От какво всъщност зависи успехът в бизнеса?

Сподели в

От какво според вас зависи успехът в бизнеса? Има теории, които твърдят, че зависи от личностните черти и индивидуалността на предприемача. Други уверяват, че се предава по наследство във фамилиите на предприемачите. Вярвам, че най-важният фактор за постигане на траен успех не е нито блестяща идея, нито упоритостта на предприемача, нито неговите технически или бизнес познания, нито контактите му, нито наличието на необходимия капитал или най-благоприятната среда. Разбира се, всичко това е важно, но има два ключови аспекта, които са много по-подходящи. Ако си представите начинанието като пътуване до място, на което не сте били, ще е по-вероятно да пристигнете, ако имате добра карта, която да ви води и да сте сигурни, че винаги имате бензин в резервоара си.

Когато предприемачът знае, че бизнесът му е средство за постигане на неговата житейска цел и не го бърка със самата цел на живота му, шансовете му за успех са неимоверно по-големи. Мястото, до което всеки човек иска да достигне, е неговата лична самореализация. Ако отразявате и определяте личните си стремежи в живота и сте наясно къде се намирате днес, значи вече имате своя карта и следователно можете да изберете маршрут, който да следвате.

Майкъл Е. Гербер споделя в книгата си “The E Myth”, че първата стъпка към успешното предприемачество е определянето на вашата основна цел, което е свързано с отговори на въпроси като: “Какво оценявам най-много?”, “Какъв живот искам да имам?”, “Кой искам да бъда?”. Гербер казва, че най-важното във вашия предприемачески план не е вашият бизнес, а вие. Вашият бизнес не е вашият живот, въпреки че може да играе много важна роля в него. И ако искате тя да има значение, което надхвърля вашата работа, от съществено значение е да знаете как ще допринесе за постигането на живота, който искате.

Знаейки къде искате да отидете и къде се намирате днес, ще ви позволи да изберете проект, който наистина ви приближава до вашата дестинация. Това ще ви даде сигурност, че вършите правилното нещо за живота си.

Не забравяйте, че пътуването до вашата дестинация може да се извърши на няколко етапа и с различни превозни средства, в зависимост от терена и условията, пред които сте изправени, и ресурсите, с които разполагате. Бизнесът, който стартирате днес, може да бъде стъпка за достигане на друго ниво на вашата самореализация, може би защото ще ви даде по-добро познание за сектора, правилните контакти или необходимия капитал за бизнеса, който наистина искате да започнете.

Може би най-доброто гориво за нашия вътрешен двигател е сигурността, че правим нещо ценно извън личните ни граници. Гай Кавазаки препоръчва в книгата си “Изкуството на старта” да забравите за тестовете, които обещават да ви помогнат да откриете дали имате необходимостта да бъдете велик предприемач чрез въпроси като: “Бихте ли искали да работите дълги часове с ниска заплата?”, “Способни ли сте да оцелеете след поредица от откази?”, “Имате ли умения да ръководите дузина служители?” и други.

Очевидно е, че вземането на решение не гарантира успех, но ако се провалите, поне ще го направите, като направите нещо полезно. Не забравяйте, че провалът, превръщането на неуспеха в учене и печеленето от него, е една от най-силните стъпки към успешното предприемачество. И все пак проверявайте понякога дали наистина вървите в правилната посока. Със сигурност ще има препятствия и трудни моменти, но това ще ви даде по-голяма сила да продължите напред.

Източник: Едуардо Гахон за entrepreneur.com

Превод и редакция: Нели Тодорова 

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *