Партньор на Проватон
 Арх. Виктор Бузев: Варна изостава с изграждането на модерен скейт парк, тази култура я внесоха нашите дядовци моряци

Арх. Виктор Бузев: Варна изостава с изграждането на модерен скейт парк, тази култура я внесоха нашите дядовци моряци

Сподели в

150 000 лв. са заложени в бюджета на Община Варна за организиране на два международни конкурса.

Единият е за консервация и адаптация на Южната порта на древния Одесос (градинката на бившето заведение “Планет“). Другият конкурс е за изграждане на нов скейт парк в кв. “Аспарухово“ и за реконструкция на съществуващия в спортния комплекс в кв. “Младост“.

С международен конкурс ще бъде избрано и най-доброто решение за консервация и адаптация на Южната порта на Античния град. Невероятните археологически останките бяха открити при реконструкцията на пешеходна зона в района на улица “Цар Симеон I“. “Това е нещо, което си заслужава да бъде експонирано и можем да направим знаков проект за града, който ще посреща туристи. Смятаме за създадем и информационен център, който да може да запознае гостите на града с различните туристически, археологически, исторически маршрути“, коментира главният архитект Виктор Бузев.

По предложение на скейт клуб “Варна“ Общината планира да организира международен архитектурен конкурс, на който да се даде възможност да участват проектанти от цял свят, заяви преди време зам.-кметът Христо Иванов. Желанието е в кв. “Аспарухово“ да се създаде съвременен скейт парк, който да бъде достойна конкуренция за подобни съоръжения и да може да приема състезания на европейски и световни първенства. Предвижда се паркът да бъде изграден върху площ от 2 дка в непосредствена близост до спортните игрища в Аспаруховия парк. Участниците ще трябва да предложат и идейни проекти за реновиране на скейт парка в кв. “Младост“, който вече е амортизиран и неизползваем.

“Малко закъсняхме с този проект, защото той е много нужен на Варна. Важно е да се подчертае, че идеята е този скейт парк да бъде и за начинаещи и все повече млади хора да бъдат привлечени към този спорт, който от няколко години вече е олимпийска дисциплина. Тази култура влезе в държавата през Варна посредством нашите бащи и дядовци – моряци. Тук се проведе и първото национално състезание през 1989 г.  За жалост другите градове ни изпревариха. По предварителни проучвания скейт парка в “Аспарухово” ще бъде върху площ от 2 декара”, сподели арх. Бузев.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *