Партньор на Проватон
 Бърнаут епидемията

Бърнаут епидемията

Сподели в

Вероятно няма да бъдете изненадани ако ви кажа, че всеки път когато се провежда някакво проучване за начина, по който се чувстват работещите хора, резултатите винаги показват едно и също нещо. Хората са настина, ама наистина изтощени. Макар че фактът, че голяма част от нас страдат от бърнаут след две години на хаос в условията на пандемия, изглежда повече от очевиден, конкретните причини за това ни състояние на са толкова добре осъзнати, казва Дженифър Мос, автор на нова книга, озаглавена „Бърнаут епидемията“.

Работодателите често мислят, че борбата с прегарянето опира до предлагането на повече време за почивка и по-привлекателни бонуси и привилегии на работно място. Мос обаче твърди, че „прегарянето се дължи на сложна съвкупност от лоши политики и практики на работното място, остарели институционални структури и систематични социални проблеми, които ни мъчат от твърде много време“.

С други думи, бърнаутът е сложен процес. Ако искаме да адресираме проблема ефективно, то трябва да отделим повече време на основните проблеми, върху които се гради той. В книгата си Мос посочва 6 от тях:

Прекомерно натоварване

Този фактор определено не е изненада за никой. Прекомерното работно натоварване играе водеща роля при бърнаута. Според данни на Световната здравна организация твърде дългите работни часове водят до повече от половин милион смъртни случаи годишно. Решаването на този проблем е най-вече в ръцете на работодателите, казва Мос, като тя предлага компаниите да „идентифицират неприоритетните задачи, за да могат служителите им да управляват по-добре своето натоварване“, както и да предлагат повече подкрепа на работниците под най-различни форми и да обмислят въвеждане на  четиридневна работна седмица.

Възприемана липса на контрол

„Прочуванията показват, че автономността на работното място е важна за благосъстоянието на служителите, както и че микромениджмънта има особено демотивиращ ефект върху тях. Въпреки това много работодатели прибягват до стил на управление, при който наблюдават под лупа всяко действие на подчинените си, контролират работния им график и ги наказват за всяка погрешна стъпка“, казват от Greater Good Science Center, които са анализирали книгата на Мос.Когато предлагате на служителите си повече избор за това къде, кога и как да вършат работата си, вие има давате мощно оръжие в борбата с бърнаута.

Липса на признание

Тук не става въпрос само за осигуряването на справедливо заплащане, въпреки че това е фактор, който играе важна роля за избягването на прегарянето. Важно е служителите да знаят, че техният принос за успеха на екипа/ компанията се вижда и оценява. Вместо да насърчават завистта и нездравословните съревнования на работното място, награждавайки само работниците, които се справят най-добре, мениджърите трябва да демонстрират повече благодарност и признателност към всички свои служители, казва Мос.

Лоши отношения

Да познавате и харесвате колегите си като хора е критичен фактор за нивото на удовлетвореност, което човек изпитва от работата си. В същото време липсата на социални връзки на работното място е фактор, който предсказва проблеми с бърнаут. По тази причина Мос съветва работодателите „да осигуряват на служителите си места, където те могат да се срещат с колегите си и да създават връзки на база теми, които не са свързани с работата им“.

Липса на справедливост

За никой не е изненада, че чувството за несправедливо отношение в работата се отразява негативно на хората и подкопава мотивацията им. Шефовете никога няма да могат да елиминират всички причини за недоволство и оплаквания от несправедливост в работата, но те могат да създадат механизми за докладване и разрешаване на тези казус.

Разминаване в ценностите

Както казва професорът от Харвард Артър Брукс, най-добрата работа за вас е онази, която отговаря най-добре на ценностите ви. Същото важи в пълна сила и в обратна посока. Вероятността да страдате от бърнаут се увеличава значително, ако се занимавате с нещо или работите на място, което е в конфликт с вашите виждания и разбирания за света. В зависимост от конкретната ситуация, разрешаването на този проблем може да изисква назначаването на хора, чиито ценности отговарят по-добре на тези на компанията, или създаване на среда, при която компанията действително отстоява ценностите, които декларира.

Всеки случай на бърнаут е уникален и съдържащ различен набор от причини, както лични, така и професионални. Списъкът на Мос с най-често срещаните причини за прегаряне обаче е добра отправна точка за шефовете и служителите, които искат да предприемат мерки срещу епидемията от бърнаут.

……..

Джесика Стилман, бизнес блогър, за Inc.com

Превод и редакция: Георги Георгиев

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *