Партньор на Проватон
 Борисов стяга ГЕРБ за предсрочни парламентарни избори през есента, готви промяна за кметове във Варна и други големи градове?!

Борисов стяга ГЕРБ за предсрочни парламентарни избори през есента, готви промяна за кметове във Варна и други големи градове?!

Сподели в

Правителството няма да падне през пролетта заради войната в Украйна. Бойко Борисов обаче стяга ГЕРБ за предсрочни парламентарни избори през есента. 

Според източници от ГЕРБ Стефан Янев няма шанс да застане начело на нов ляв проект заради войната в Украйна.

Националното събрание на ГЕРБ, което се подготвя, ще начертае сценария на партията за предсрочни парламентарни избори и за местния вот през 2023г.

Бойко Борисов вече зае антируска позиция за войната в Украйна и корпоративни лидери задават въпроси на кого ще заложи за вота във Варна.

Според тях Борисов може да развие антируската атака с промяна в Пловдив и Варна, където кметовете Здравко Димитров и Иван Портних са на проруски позиции.

Играта на Борисов в морската столица ще има и корпоративна съставляваща. Кметът Иван Портних минава за прокси на “Мултигруп”, въпреки че Николай Вълканов, бивш вицепрезидент на Корпорацията, е оттеглил подкрепата си за него.

Варна обаче е “Добре дошли в града на ТИМ”, дори когато Илия Павлов редеше правителството на Царя по телевизията през 2001г.

Корпоративните фактори в морската столица, не само и не най-вече ТИМ, работят за промяна на конфигурацията в Общинския съвет и кметската позиция.

Политическите играчи са очевидни – ГЕРБ и “Продължаваме промяната”. Даниел Лорер, водач на листата на ПП във Варна, се договори с корпоративните фоктори и назначи областен управител, който няма да воюва с тях по схемата “Добрин Митев-2”.

Това е интригата – ще успее ли Лорер да заформи схема с корпоративните фактори и за кмета на Варна.

Войната в Украйна също влезе в играта в морската столица – проруският профил на кмета Иван Портних вече не обслужва Бойко Борисов, който зае твърда позиция срещу Путин със санкциите.

Битката ще е между комбинативния Лорер и комбинативния Борисов.

Даниел Лорер подготвя областния управител Благомир Коцев за кандидат-кмет на ПП, Бойко Борисов играе по друга писта – от една страна държи областния координатор на ГЕРБ Иван Портних като вариант, от друга преговаря с партньори за кандидат, който не е с проруски профил.

Корпоративните фактори засега изчакват – играят и по двете писти, и с Лорер, и с Борисов, но залагат на промяна. Ако военната операция на Русия в Украйна не успее, във Варна ще има промяна и тя ще е с корпоративно-патриотична окраска.

bgsniper.com

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *