Партньор на Проватон
 ГЕРБ: Ако депутатът Бранимир Балачев е нарушил карантината, да отговаря според закона

ГЕРБ: Ако депутатът Бранимир Балачев е нарушил карантината, да отговаря според закона

Сподели в

МВР даде гербера, газил карантината, на прокурор №1, ще осъдят ли депутата?

Не толерираме никакви форми на нарушаване на закона, обявяват от ръководството на парламентарната група

Във връзка с появили се информации в медиите, че народен представител от ГЕРБ е нарушил наложена му карантина, ръководството на ПГ на ГЕРБ заявява, че не толерираме никакви форми на нарушаване на закона.

В случай, че се установи, че народният представител Бранимир Балачев е нарушил правилата, той следва да понесе своята отговорност, съобразно закона.

По-рано с писмо до главния прокурор МВР изпрати на ВКП документи, свързани с нарушаването на карантина от народен представител. По случая беше образувана преписка в ОДМВР-Варна.

Малко по-късно от ГЕРБ потвърдиха, че става въпрос за Бранимир Балачев от тяхната парламентарна група.

Поводът е получена от полицията информация, че депутатът е нарушил предписанията на РЗИ и по времето, когато е трябвало да бъде в изолация, се е явил като адвокат по дела в Районния съд във Варна.

От прокуратурата съобщиха, че е образувана прокурорска преписка за нарушаване на карантина от страна на народен представител от 47-ото Народно събрание

Във Върховната касационна прокуратура (ВКП) е образувана прокурорска преписка във връзка с постъпил сигнал от Министерството на вътрешните работи до главния прокурор на Република България във връзка с нарушаване на карантина от страна на народен представител от 47-ото Народно събрание.

В документите, изпратени от МВР, се посочва, че депутатът е бил поставен под домашна изолация за 10 дни – от 26.01.2022 г. до 04.02.2022 г. включително. В този период той нарушил предписанието на РЗИ-Варна и вместо да е в домашна изолация, се явил като адвокат по дела на Районен съд-Варна.

Материалите по случая ще бъдат препратени на Софийска градска прокуратура по компетентност с оглед на това, че са касае за лице с имунитет – народен представител от 47-ото Народно събрание

По случая е образувана преписка в ОДМВР-Варна. Поводът е получена от полицията информация, че депутатът е нарушил предписанията на РЗИ и по времето, когато е трябвало да бъде в изолация, се е явил като адвокат по дела в Районния съд във Варна.

Мъжът е трябвало да бъде под карантина от 26 януари до 4 февруари, за което е издадено предписание на РЗИ-Варна.

Документите от РЗИ, както и от Районния съд във Варна за проведено заседание на 1 февруари, на което той се е явил като адвокат, са изпратени на прокуратурата за вземане на отношение по компетентност с оглед статута му на народен представител.

За нарушаване на карантина по време на пандемия са предвидени санкции в чл. 355 от Наказателния кодекс.

Според алинея 1 от чл. 355 на НК който наруши наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразна болест по хората, се наказва с лишаване от свобода до 3 години и глоба от 1000 до 10 хил. лв.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *