Партньор на Проватон
 Министър: Аспаруховият мост е безопасен

Министър: Аспаруховият мост е безопасен

Сподели в

Оголванията и ръждата са по-скоро естествено обрушване на най-горните слоеве

Аспаруховият мост към момента е в безопасно експлоатационно състояние и нормалното преминаване по него на коли и пешеходци не е застрашено. Това каза по време на парламентарния контрол вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов.

Не съм виждал до този момент сериозна институция, която да застане зад конструктивно становище, че мостът е неизряден или че ще се срути, допълни министърът.

Той съобщи, че в план-програмата за ремонт на участъци от републиканската пътна мрежа – първи, втори и трети клас, е залегнало изготвянето на технически проект за ремонт на съоръженията в периода 2022 и 2023 г. След изработването на този проект ще се обявят обществени поръчки, вероятно 2024 г., за избор на строител и строителен надзор за изпълнение на основния ремонт, каза министърът и допълни, че такъв ремонт е бил започнат през 2016 година.

Караджов напомни, че мостът е с 11 съоръжения, като за първо до шесто съоръжение през 2016-2020 г. е бил направен основен ремонт. Основният ремонт, чието техническо проектиране ще започне 2022-2023 г., ще се отнася за останалите съоръжения на моста, съобщи радио Варна, като се позовава на БТА.

В началото на януари по разпореждане на министъра е направен инженерно-геоложки оглед в района на моста, като към 12 януари, когато е приключил огледът в района на Аспаруховия мост няма регистрирани свлачища в ресорния регистър, каза министърът и изброи и други строително-инженерни дейности, извършени по съоръжението.

Оголванията и ръждата са по-скоро естествено обрушване на най-горните слоеве, които при текущи основни ремонти се покриват и това е част от нормалния живот на един мост, допълни Караджов.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *