Партньор на Проватон
 Ден за рискове

Ден за рискове

Сподели в

Свикнали сме да мислим за нашите личностни характеристики и качества като относително постоянни и непроменими. Иначе казано, в понеделник вашият коефициент на интелигентност (IQ) е същият, какъвто е и сряда. Ако сте оптимист, който винаги вижда чашата като наполовина пълна тази година, то ще сте такъв и следващата. Множество научни изследвания обаче показват, че нещата не са толкова прости.

Освен че тези черти, които сме склонни да считаме за „фиксирани“, се изменят драматично с годините, те могат да залита различни в различни крайности в рамките на часове. Проучвания на резултати от стандартизиране тестове показват, че човек е функционално значително по-глупав следобед, отколкото сутрин, както и че коефициентът на интелигентност на всеки от нас може да падне рязко само с промяна в мисленето и дори настроението.

Ново изследване, проведено във Великобритания, осигурява поредното доказателство, че околната среда оказва значително влияние върху личността на всеки човек и начина, по който той взима решения. Според това прочуване толерантността, която всеки един от нас проявява към поемането на рискове, зависи от в кой ден от седмицата се намираме. С други думи едно действие, което в понеделник не ни изглежда като особено авантюристично начинание, може да ни се стори ужасяващо рискован ход в четвъртък.

Дните и годините са базирани на астрономически явление. Седмиците обаче са чисто човешка социална конструкция, която няма нищо общо с движението на земята и слънцето. Макар и да изобретение на човешкия ум, седмицата представлява изключително стара концепция. Идеята за седемдневна седмица може да бъде проследена до древните вавилонци (като други култури след тях са правили опити с по-малко или повече дни), което означава, че ние сме били изложени на този житейски ритъм в период от хиляди години.

Всички тези векове на седемдневни седмици са оставили забележим отпечатък върху нашата психика, казва Роб Дженкинс от университета в Йорк. Анализирайки данните от игри на шах за период от стотици години, Дженкинс и негови колеги са установили, че апетитът на играчите към рисковите ходове постепенно спада от понеделник до четвъртък, преди отново да тръгне нагоре в петък.

„Изненадващият извод е, че резултатът от дадено решение зависи от това в кой ден от седмица е взето то“, казва Дженкинс, който представи откритията си в блога на Британската академия.

Той дава за пример и вота за Брекзит, който се състоя 23 юни 2016 години, четвъртък. „Основното послание на кампанията за Брекзит беше „Да си върнем контрола обратно“. Това бе директен призив за отбягване на риска, като социологическите проучвания показват, че подкрепата за излизането на Великобритания от ЕС е била най-висока именно в четвъртъците. Нашите анализи показват, че ако вотът се бе състоял в петък резултатите можеше да са различни“, твърди той.

Тези резултати могат да привлекат интереса на политиците, но има и една друга група, която е особено чувствителна към поемането на рискове – предприемачите. Започването на  нов бизнес винаги включва претегляне на рисковете и ползите. За това е полезно да знаете, че мнението ви за определен риск в понеделник ще бъде различно от това, което ще имате в четвъртък.

Може би най-добрият начин да се справите с това разминаване във вижданията е като внимавате да не вземате прибързани решения. Дайте си седмица за размисъл и предприемете действие едва след като преминете през целия седмичен спектър на толерантност към риска.

Ако сърцето ви казва да заложите на ново рисковано начинание, то опитайте да насрочите взимането на решение за понеделник. Когато пред нас има цяла седмица ние сме по-склонни да намерим нужния кураж и да дръпнем спусъка.

………………

Джесика Стилман за Inc.com

Превод и редакция: Георги Георгиев

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *