Партньор на Проватон
 В РИОСВ-Варна не е постъпвало уведомление за инвестиционно предложение около “Дом Младост”

В РИОСВ-Варна не е постъпвало уведомление за инвестиционно предложение около “Дом Младост”

Сподели в

Защитници на “Дом Младост” се срещнаха с ръководството на РИОСВ-Варна

Сдружения и граждани организираха вчера протест пред РИОСВ – Варна срещу започналото събаряне на балнеологичния здравен център „Дом Младост“ в морската столица.

В тази връзка директорът на екоинспекцията, главният юрисконсулт и главен експерт от дирекция „Превантивна дейност“ се е срещнал с представители на Фондация „Гея“ и Сдружение „Да спасим Дом Младост“ за да изслушат техните искания и доводи, съобщиха за Moreto.net от РИОСВ.

Представителите на варненското общество са заявили, че искат прекратяване на процедурата по разрушаване на изградената през 1986 г. сграда и недопускане изграждането на нейно място на сграда със смесен тип предназначение. Според позицията на гражданите водата от минералния сондаж на „Дом Младост“ е с уникален състав и с ограничаването на свободния достъп до провеждането на специфични здравни процедури е засегнат общественият интерес.

Ръководството на РИОСВ – Варна е обяснило, че в екоинспекцията не е постъпвало уведомление за инвестиционно предложение, свързано с имота, на чиято територия е разположен комплекс „Дом Младост“. Подаването на уведомление от възложителя за инвестиционно предложение е първата стъпка за определяне на приложимата процедура по реда на екологичното законодателство. Участието на обществеността е ключово във всички етапи на процедурата по реда на българското законодателството по околна среда.

След навлизането на тежка строителна техника и започналото разрушаване на „Дом Младост“, в рамките на текущата седмица експерти от екоинспекцията ще извършат проверка на място за започнали дейности по транспортиране и последващо третиране на строителни отпадъци.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *