Партньор на Проватон
 Разследване за фалшифицирана енергийна ефективност на сгради във Варна е “заседнало” в спецпокуратурата

Разследване за фалшифицирана енергийна ефективност на сгради във Варна е “заседнало” в спецпокуратурата

Сподели в

В началото на 2020 г. Специализираната прокуратурата е образувала досъдебно производство срещу длъжностно лице от администрацията на община Варна за това, че от януари 2016 г. е ръководил и участвал в престъпна група за измами и документни престъпления. Това стана ясно след изказване на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков в рамките на парламентарния контрол днес.

Въпросът към него беше зададен от Цончо Ганев, депутат от “Възраждане”, според когото, през 2019 г. в качеството му по това време на общински съветник му е станало известно, че в Дирекция “Местни данъци” са били извършвани незаконни действия. Става дума за умишлена промяна на показатели, които са определяли данъчните оценки на имоти, като съответно са били променяни дължимите данъци и такси за тях. Променяните данни са засягали вида на конструкцията на сградите, годината на построяване и други основни параметри.

Милиони от бюджета на Варна са били отклонявани и чрез неправомерно използване на сертификати за енергийна ефективност на хотели и други нежилищни сгради.

Според информация на “Дневник” в тази схема на собственици на хотели в големите курортни комплекси край Варна е било предлагано срещу плащане на определена сума пари да им бъдат издаване фалшиви сертификати за енергийна ефективност.

Според Закона за местните данъци и такси, сградите които имат издаден сертификат за енергийните характеристики с категория “А” или “Б” могат да бъдат освободени от данък сгради за период до 10 години.

В схемата, проверявана от Икономическа полиция са били предлагани няколко категории сертификати, според сумата, която съответният собственик на хотел е бил готов да плати. Ако сертификатът е с категория “А” освобождаването от данък сгради става за период от 7 години. В случай, че бъде издаден сертификат за това, че по сградата е изпълнена мярка за използване на възобновяеми енергийни източници този срок може да бъде увеличен на 10 години.

По-евтините сертификати с категория “Б” са позволявали освобождаване. от данък сгради за период от 3 години.

След това собственик на съответната сграда, придобила незаконния сертификат е посочвал в данъчната си декларация неговия номер, като на това основание е заявявал освобождаване от плащане на данък сгради.

Според казаното от Рашков в рамките на вчерашния парламентарен контрол в службата за борба срещу организираната престъпност във Варна още през през 2019 г. е постъпила информация за незаконни действия от страна на служители, заемащи експертни длъжности в местната администрация. Предоставените данни показвали ли, че въпросните служители са получавали и са разпределяли “облаги”, с което общинският бюджет на Варна е бил ощетен в големи размери.

Данните за корупционна дейност, събрани след получаването на сигнала, както и изготвената справка, са били изпратена на Специализираната прокуратура. През февруари 2020 г. тя е образувала досъдебно производство., като в хода на разследването са били проведени множество разпити и са били извършени експертизи. Доклад до наблюдаващия прокурор е бил изпратен през октомври м. г. като след това от специализираната прокуратура са изискали материалите, събрани в хода на досъдебното производство. “До настоящия момент няма получени указания към органите на МВР”, каза днес Бойко Рашков.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *