Партньор на Проватон
 Проект с варненско участие проучва умното земеделие и неговите необятни възможности за фермерите в Черноморския регион

Проект с варненско участие проучва умното земеделие и неговите необятни възможности за фермерите в Черноморския регион

Сподели в

Каква може да е подкрепата за дигиталната трансформация и модернизация в селското стопанство и свързаните с него сектори в

Черноморския басейн, както и за увеличаване на възможностите за трансгранична търговия? Различни идеи за бъдещето на земеделието в района се обсъждат от партньори по проект “Съвместно подготвяне на условията в селскостопанския и свързаните сектори в зоната на Черноморския басейн за цифрова трансформация – BSB908 Умно земеделие”, в който участва и иновативната “Бизнес агенция” от Варна заедно с организации от Армения, Грузия, Гърция, Румъния и Молдова.

В онлайн пресконференция председателят на сдружение “Бизнес агенция” Силвия Щумпф представи предизвикателствата,  пред които се изправя международният екип на проекта, и целите, които преследва.

Целите на проекта са да помогне за цифровата трансформация в селското стопанство и свързаните с него сектори, да работи за увеличаване на възможностите за трансгранична търговия и модернизация в селскостопанския и свързаните с него сектори в Черноморския басейн.

Акцентът на проекта е върху дигиталната трансформация, която ще улесни преминаването от традиционното отглеждане на селскостопанска продукция към съвременни методи.

Според експерти в сектора липсват познания за дигитализация, а в районите на Черноморския басейн като цяло селскостопанските и промишлените сектори заемат сериозен дял, сред тях  най-популярни са традиционното отглеждане на продукцията и животновъдството. Интелигентното дигитално земеделие се посочва като най-значимата технологична възможност, но повечето фермери не са много запознати с бързо променящите се технологии и използват традиционните методи.

В района липсват още нужните познания за възможностите за създаване на стартиращи фирми в интелигентното земеделие, както и сериозна подкрепа за малките и средни предприятия в областта на селското стопанство и свързаните сектори, която да им помогне да останат в крак с новостите.

Проектът работи за насърчаване на нови начинания в най-обещаващите тенденции и нужди със силен трансграничен ефект в стремежа за изглаждане на регионалните различия.

По-сериозната заетост в сектора ще задържи младите кадри по родните ѝм места. Търсят се начини и възможности висококвалифицираните хора да се интересуват от земеделие или да работят със земеделски производители. Подкрепа за задържането на младите хора в техните родни места, създаване и подхранване на възможности за стартиращи предприятия като алтернатива срещу нискоквалифицираната сезонна работа, е от изключително значение. Повече информация може да намерите тук:

Website: http://bsb-smartfarming.com/

Facebook: https://www.facebook.com/BSB908SmartFarming

Twitter: https://twitter.com/bsb908

Website: http://bsb-smartfarming.com/

Facebook: https://www.facebook.com/BSB908SmartFarming

Twitter: https://twitter.com/bsb908

Website Сдружение „Бизнес агенция” https://vba.bg/

Блог https://vba.bg/blogvba

https://www.instagram.com/business_agency_varna

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *