Партньор на Проватон
 Навиците на щастливите хора

Навиците на щастливите хора

Сподели в

Aко се огледате около себе си, ще видите, че някои хора изглеждат по-щастливи от други. Ако самите вие не сте щастливи в ежедневието си, колкото бихте искали, има ли нещо, което може да направите по въпроса? Трудно е да се даде отговор на този въпрос, тъй като сред учените все още текат дискусии относно дали разликата между нивата на щастие сред хората е резултат от генетична лотария, върху която нямаме контрол, или се дължи повече на средата на развитие.

Ако разгледате проучванията ще видите, че определено съществуват доказателства, че някои хора са по-щастливи от останалите по природа. Подобно на термостат, който поддържа температурата в една стая константна, в хората съществуват механизми, които ги карат да се връщат към едно изходни ниво на благосъстояние. В същото време има и навици, които влияят върху щастието на хората. Именно те заслужават вашето внимание.

Щастливите хора си задават правилния тип цели

Целите, които хората преследват, влияят върху тяхното дългосрочно щастие. Казано по-конкретно, хората са най-щастливи, когато преследват цели, които ги свързват с други хора. Проучванията показват, че на работното място това се изразява намиране на обща цел между работниците и в предоставяне на помощ и подкрепа на другите. Това е много важно, тъй като удовлетворението от работата се отразява и на цялостното чувство за благополучие на човек.

Общо казано, може да бъдат различени два типа цели – конкурентни и сътруднически. Конкурентната цел е тази, при която човек иска да се справя по-добре от другите. Ако те се справят зле, още по-добре. Сътрудническата цел е тази, при която опитвате да помогнете на вашите роднини, приятели и колеги, така че всички да бъдете печеливши. Щастливите хора обикновено отделят повече време на вторият тип цели. Това им позволява да се радват както на личните си успехи, така и на тези на околните.

Щастливите хора поставят акцент върху позитивите

Много малко неща са напълно добри или напълно лоши. Повечето преживявания в нашия живот имат както положителни, така и негативни елементи. Хубавата храна в ресторанта може да е дошла едва след дълго търсене на място за паркиране и чакане на опашка на входа. Щастливите хора обикновено се фокусират върху позитивите и оставят негативите на заден план.

Този им фокус носи две конкретни ползи за тяхното благосъстояние. Първо, той прави всяко събитие по-приятно в момента, в който се случва, защото акцентът е върху хубавите неща, а не лошите. Второ, информацията, върху която насочвате вниманието си, е тази, която ще си спомняте след време. Иначе казано, ако гледате на нещата през позитивна призма, тези техни добри черти ще останат с вас и ще ви носят щастие и в бъдеще.

Щастливите хора прощават на другите

През целият си живот ще се срещате с хора, които ще ви нараняват и обезсърчават. Дори най-близките ви ще взимате решения и ще предприемат действия, които ви няма да са във ваша полза. Те ще действат егоистично и ще ви нагрубяват. Едно нещо, което щастливите хора правят по-добре от другите, е да прощават. Интересното на прошката е, че тя ви позволява да забравите подробностите за нещото, с което даден човек ви е обидил или наранил. В резултат на това в съзнанието ви няма да изникват негативни мисли или спомени, всеки път когато го виждате.

Разбира се, даването на прошка не означава, че трябва да се доверявате напълно на човека, който ви е наранил. Има егоистични, ненадеждни и дори зли хора, които може да решите да зачеркнете напълно от живота си. И все пак е добре да им простите за това, което са направили, тъй като по-този начин ще си спестите негативни чувства и мисли, които могат само да помрачат настроението ви и да намалят вашето удовлетворение от живота.

………………

Арт Маркман, когнитивен психолог и автор на книгата „Умното мислене“, за FastCompany.com

Превод и редакция: Георги Георгиев

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *