Партньор на Проватон
 Битката със съмненията

Битката със съмненията

Сподели в

Kакто показа неотдавнашното му пътуване до ръба на Космоса, основателят на империята Virgin Group Ричард Брансън не е човек, който би позволил на съмненията и колебанията да му попречат да постигне целта си. Въпреки че олицетворява решителния предприемач, който не се страхува да поема рискове, Брансън не е някой, който може да каже, че никога не  се е съмнявал в себе си.

Наскоро той призна в пост в LinkedIn, че подобно на всеки човек страда от колебания. Той просто отказва да бъде управляван от тях.

Как Брансън преодолява страховете по пътя към неговите амбициозни цели? Първият му ход е да си припомни за всички „блестящи нововъведения и открития, които не биха съществували, ако техните изобретатели се бяха поддали на съмненията, които със сигурност са ги обземали в дадени моменти“.

След това той изпробва няколко техники за борба със съмненията, които споделя с читателите си.

Говорете за колебанията си

Когато бъдат оставени да се разгръщат на свобода в съзнанието ви, колебанията се превръщат в един безкраен цикъл от непродуктивни размишления. Вместо да мислите отново и отново за едно и също ваше опасение, по-добре е да изчистите съзнанието си, като поговорите за него и придобиете нови гледни точки.

„Винаги е добра идея да обсъдите всяко колебание, което имате, с ваши колеги и приятели. Важно е да се вслушате в техните отзиви по темата. Ако след тези разговори се почувствате по-уверени, то изтласкайте съмненията настрана и се захванете за работа“, съветва Брансън.

Изследвайте съмненията си

Ако продължите да изпитвате колебания след дискусиите с ваши близки, то може би е време да обърнете по-сериозно внимание на тези опасения и да ги анализирате задълбочено. Самият Брансън признава, че понякога има добра причина човек да се съмнява в себе си и че най-добрият за премахването на тези колебания е чрез разрешаването на проблема, който ги предизвика.

„Вашите съмнения може да са сигнал за належащ проблем, който трябва да бъде адресиран. Ако потърсите доказателства във вашето съмнение, ще можете или да се отървете от него, или да се справите с проблема, който го предизвиква. И в двата ще подобрите шанса да реализирате целите си“, пише Брансън, като добавя, че в ранните дни от създаването на Virgin Atlantic е имало момента на съмнение, който го е накарал да промени посоката на развитие на бизнеса – решение, което се е оказало ключово за неговото спасяване.

Починете си

Типично по британски, последният съвет на Брансън започва с думите „вземете си чаша чай“. Не се притеснявайте, ако не сте фенове на горещите напитки. Ключът не е в чашата чай, а в идеята, че понякога най-доброто противодействие срещу негативните мисли и съмненията е създаването на малко дистанция между тях и вашето съзнание.

„Когато колебанията започнат да ме обземат напълно мислите ми, упражненията винаги ми помагате. Качвам се на колелото, играя тенис или прекарвам време със семейството си. Това често са и моментите, по време на които ми идват най-добрите идеи!“, споделя Брансън.

…………..

Джесика Стилман за Inc.com

Превод и редакция: Георги Георгиев

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *