Партньор на Проватон
 CECI – много идеи от Европа как да направим Варна едно по-добро място за живеене на чисто

CECI – много идеи от Европа как да направим Варна едно по-добро място за живеене на чисто

Сподели в

Многобройни добри практики изследват и си разменят партньорите по международния проект CECI по програма Interreg Europe, в който работи и екип от варненската иновационна агенция “Бизнес агенция”.

CECI има за цел да привлече интереса и да включи гражданите към нашумялата напоследък тема за кръговата икономика.

Терминът се отнася към промените в моделите на потребление,  удължаване на жизнените цикли на продукта чрез неговата повторна употреба, ремонт, преработка или подновяване, както и за икономията на енергия. В същото време, икономиката на споделяне намалява необходимостта от нови продукти и намалява генерирането на отпадъци. В проекта се споделят добри практики за участие на гражданите, свързани най-вече със споделяне на услуги като напр. пространства за споделено ползване на  инструменти, играчки и ремонтни услуги.

В CECI осем партньори от шест региона – Франция, Финландия, Чехия, Испания, Белгия и България – споделят общ интерес за обмен на знания по наболялата тема за околната среда и запазването на нейната чистота и богатства.

Чрез обмена на добри практики партньорските региони ще бъдат по-добре подготвени за разработване на своите планове за действие относно участието на гражданите и кръговите услуги.

Ето и някои от вдъхновяващите практики.

Електрически велосипеди в най-зелената столица на Европа

Общината във финландския град Лахти, седмия по големина град с население от 120 000 души, който през 2021 беше избран за Зелена столица на Европа, финансира поредното еко начинание „Mankeli” – 250 електрически велосипеда са предоставени на гражданите да ги използват в чертите на града. Пилотният период е в рамките на два месеца – септември и октомври 2021, а цената за пробния период е 10 евро за 30 минути.

2955-а потребители са ползвали услугата Mankeli през този период, броят на наемите варира между 143 и 588 на ден.

                             Да спасим и пчелите

Друга интересна инициатива от Лахти идва от администрацията – общинските жилища в Лахти вземат пчелни кошери под наем, спасяват пчели и подкрепят местното биоразнообразие заедно с жителите в един нов градски експеримент.

Целта е да да се подобри състоянието и познанията за пчелите. През последните години броят на пчелите намалява тревожно бързо. През май 2020 г. Lahden Talot (общинско жилищно дружество в Лахти) наема „гнездо“ с кошери чрез фирма Suomen Lähi Luomu Oy, която е специализирана в пчелите и кошерите. Това „гнездо“ с кошери е поставено в двора на една общинска жилищна сграда. Идеята за кошер под наем идва от сдружението на жителите в общинския дом на улица Тимонкату в Лахти. Освен това Лахден Талот заменя някои тревни площи с поле за цветя, разположено до кошера. Разпространението на благоприятни за пчелите растения и цветя подобрява опрашването, като същевременно носи радост на жителите и насърчава общото благосъстояние на насекомите и екосистемите.

 В Лахти всеки има глас за бъдещето на града

Пак по инициатива на общинските власт в Лахти се ражда още една инициатива – 100 000 евро от бюджета са заделени за финансиране на идеи за развитието на града. Целта е гражданите да се включат дейно във вземането на решения за подобряване на градската среда.

Специалното бюджетиране е демократичен процес на вземане на решения, при който жителите на града сами решават за какво да се изхарчат публичните средства.

Целта е да се промени начина на работа на града и да се включат жителите в процеса на вземане на решения.

Инициативата активира гражданите за 713 идеи, 58 от които са били гласувани. 3896 жители са гласували, 97% от тях – онлайн, най-ентусиазираните са били на възраст между 30 и 40 години, включили са се 400 под 18 г. и около 130 души над 70 г. Около 60% от гласувалите са жени.

Бормашина, парочистачка и хладилник в библиотеката – защо не?

Отново във Финландия но този път в селските райони на община Асикала, предлагат друга интересна инициатива.

 Начинанието представлява своеобразна библиотека в библиотеката – възможност за заемане на уреди за бита и стопанството по правилата на заемане на книга от градската библиотека.

Идеята е заедно с удовлетворяване на нуждите на жителите те да се адаптират към икономиката на споделяне в селските общности. Ражда се, когато жителите на общината започват да търсят начин да ползват за кратко в ежедневието си определени инструменти, без да ги купуват, а да ги разменят помежду си.

Във Финландия мислят и за проблема с прекомерното изхвърляне на храна и са създали неин “спасител” – приложението ResQ,  което спасява ресторантска храна от боклука и помага на хора в нужда

Всяка порция храна, закупена чрез ResQ, е една порция по-малко хранителни отпадъци. Всеки ден към услугата се присъединяват нови партньори и клиенти на ResQ. Производителите на храни намаляват значително своите хранителни отпадъци с помощта на ResQ – средно се продават 65% от всички предлагани ястия. Подобно начинание стартира неотдавна и в България, мобилното приложение Foodobox.

Разработват го Джейн Димитрова и Велин Керков от София.

Чрез него хранителните бизнеси се свързват с потребители. Целта е през апликацията собствениците на заведения или хранителни магазини да продават храната и продуктите, на които наближава крайният срок на годност за употреба, вместо да ги изхвърлят. По този начин, освен че бракът се свежда до нула, потребителите купуват храна на половин цена.

       Доброволци поддържат социален гардероб в Испания

Социалният гардероб на Utebo в испанския град Арагон събира и сортира дрехи, дарени от гражданите и бизнеса на града и ги предлага на семейства в нужда.

Utebo се управлява от доброволци, наблюдавани от служителите на общинската социална служба, които оценяват нуждата на семействата от облекло и предоставят ваучер с дата и час за събиране на гардероба. Хората, които искат да получат помощ, са записани в електронна система за регистрация, използвана за организиране на дарения за дрехи.

Дрехи, обувки, одеяла, спално бельо, бельо, чанти и куфари се получават в центъра за събиране и се „поставят под карантина“ за 7 дни. Доброволците разделят дрехите на носими за възрастни и деца, и ако е необходимо, те се почистват и ремонтират. Текстилът, който не може да се поправя, се дарява на неправителствена организация, която работи в програми за рециклиране на текстил и социално включване, която превръща неизползваемия текстил в сурови тъкани.

Специален справочник в помощ на кръговата икономика

В Испания са създали справочник – Alargascencia, в който е събрана информация за организации, където можете да поправяте предмети, да наемете, разменяте, както и да намирате или продавате продукти втора употреба.

Инициативата е на испанското НПО „Приятели на Земята“,  на практика това е уеб сайт с указател на организации и фирми, които предлагат „кръгови“ услуги, като ремонт, отдаване под наем, размяна на предмети или закупуване и продажба на употребявани продукти. Освен това инициативата улеснява търсенето на малки местни предприятия, кооперации и други инициативи, разположени в близост до потребителя, като позволява търсенето да се филтрира според местоположението, предлаганите услуги и вида на продукта (спорт, свободно време, текстил, електронно оборудване, мебели или инструменти).

Как работи? Организации и фирми кандидатстват за допускане до указателя чрез онлайн формуляр, НПО-то проверява точността на данните (чрез уебсайта и телефонен разговор). След като бъде приета, организацията се появява в указателя. Броят на участващите организации нараства благодарение на предложения от потребители и служители на организацията. Нови организации и потребители се привличат ежедневно с популяризиране на начинанието чрез видеоклипове, социални мрежи, телевизионни и радиопрограми.

       С модерен електрически автомобил под наем из града

ТOTEM mobi е услуга за отдаване под наем на електрически автомобили на самообслужване в Марсилия, достъпна 24/7 с възможност за безплатно паркиране.

Услугата е достъпна за всички шофьори, притежаващи шофьорска книжка и работи чрез мобилното приложение TOTEM mobi. Превозните средства, техният обхват и местоположение могат да се видят в приложението, както и зоните и станциите, където можете да ги оставите и презаредите.

                                   Диско, ама супа

Начинанието “Диско супа” спасява храна от изхвърляне. Различни ястия, включително и супи, се приготвят от продукти, отделени за унищожение, и се раздават безплатно от асоциация “Disco Soupe”.

Според проучване, проведено от сектор за прехрана и земеделие на Организацията на обединените нации, 1/3 от цялата храна, произведена за човешка консумация по света, или се губи, или се разхищава. Всяка година 1,3 милиарда тона годни за консумация, безопасни и питателни храни просто не се изяждат. Например[SS1]  зеленчуците се отхвърлят поради малки естетически нередности – подутини или петна или защото зеленчукът не отговаря на необходимите стандарти, форма и цвят.

От 2012 г. досега в света са организирани повече от 1000 диско супи, 2/3 от тях са ръководени от инициативи на неправителствени организации със символичен бюджет. Повече от 200 тона храна са спасени от изхвърляне, участвали са повече от 50 000 души и два пъти повече от тях са научили за идеята.

Повече информация можете да намерите тук:

Website: https://www.interregeurope.eu/ceci

Facebook: https://www.facebook.com/europececi/

Twitter: https://twitter.com/EuropeCECI

Може да добавите идеи и в страницата на агенцията във ФБ „Включване на гражданите в кръговата икономика във Варна” тук https://www.facebook.com/groups/2693384584242268

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *