Партньор на Проватон
 Судоку, кръстословици и учене на език подобряват паметта

Судоку, кръстословици и учене на език подобряват паметта

Сподели в

Случва ли ви се често да влезете в стаята и да сте забравили защо сте отишли там или да не може да си спомните името на приятел? Това са все знаци, че трябва да спрете за миг и да се погрижите за психичното си здраве.

Влошаването на паметта може да е резултат от редица фактори и по-често се среща при възрастните. Хормоналните проблеми, стресът, хранителният режим и опитите да се справите с твърде много неща наведнъж обаче също могат да объркат нещата.

Според традиционната китайска медицина с паметта са свързани няколко системи от органи.

Подобрете паметта с няколко малки промени в ежедневните навици

Сърцето

На първо място по-важност е сърцето. То е дом на съзнанието, духа, чувствата, мислите и паметта. Честото забравяне е един от знаците, че има наличие на сърдечен дисбаланс.

Далакът

Далакът в китайската медицина е тясно свързан с храносмилането. Ако то протича нормално, този орган помага на „чистата Ян енергия да се издигне нагоре“ и поддържа мисълта ясна. Когато обаче храносмилането се забави, е възможно наред с проблеми като киселини, болки в стомаха, ниска кръвна захар, газове, подуване, диария или запек, умът да не е толкова бистър и бърз.

Бъбреците

Бъбреците също са замесени в проблемите със запомнянето. Според китайската медицина от тяхното състояние зависи колко добре ще се чувства човек, докато остарява. С напредването на годините енергията на бъбреците отслабва, което оказва влияние на всичко – слуха, костите и умствената дейност. Те контролират и процеси като растежа и репродуктивните функции. Преминаването през менопаузата при жените оказва влияние върху работата на бъбреците, поради което паметта изглежда поема допълнителен удар през този период.

Дали китайската медицина може да помогне за подобряването на паметта? На този въпрос е трудно да се отговори просто с да или не. В много случаи обаче тя може да бъде от полза, например за намаляването на стреса или облекчаването на симптомите на менопаузата. При по-сериозните случаи, когато се появят признаци на сенилна деменция, може да е твърде късно да се възстанови паметта.

Китайските лекари дават следните съвети за поддържането на ясна и остра мисъл:

– Опростете живота си. Ако се чувствате претоварени, вероятно мозъкът ви е „препълнен“. Идва момент, когато вече не можете да задържате повече подробности и започвате да забравяте.

– Освободете се от стреса. Стресовите ситуации блокират мисълта и човек започва да забравя, особено подробности, които ги провокират. Предприемете действия за разрешаването на тези ситуации или за отпускане чрез йога, медитация, хоби или време за себе си.

– Хранете се добре. Изглежда лесно, но не и когато тичате от среща на среща или се грижите за деца. Понякога единственото решение е да хапнете нещо набързо, което обаче не е много полезно за здравето. Отделете малко време и планирайте какво ще ядете през деня, след това го вземете със себе си, ако е необходимо. Желателно е да консумирате пълнозърнести храни, повече зеленчуци и по-малко месо. Откажете се от захарта, тъй като тя има връзка с нивата на кръвната захар и може пряко да допринесе за влошаването на паметта.

– Дайте възможност на организма да обработи храната. Не яжте на крак, а отделете време да седнете и да се нахраните на спокойствие. Освен това имайте предвид, че сготвената храна се усвоява по-лесно от суровата и студената. Ледените напитки също забавят храносмилането.

– Пазете енергията на бъбреците. Забавете темпото. Претоварването е основна причина за заболяванията и изтощаването на организма. В това число влизат и веселбите. Макар и да са добри за настроението, прекаляването с тях не ви води към старини в добро здраве.

Западните лекари и учени също търсят начини за защита на паметта. Ето до какви изводи стигат те:

– Движете се. Според данните от проучване, започнало през 30-те години на миналия век, умерените упражнения (само два пъти седмично) намаляват шанса от появата на Алцхаймер.

– Откажете цигарите. Макар и да не е възможно да се справите напълно с щетите по отношение на дегенерацията на мозъка, колкото по-рано откажете цигарите, толкова по-добре за вас.

– Правете списъци. Пропуските в паметта е възможно да са резултат от опитите да правите твърде много неща наведнъж. В резултат на това в един момент мозъкът ви просто отказва да запомни повече подробности. Направете списък с нещата, които искате да свършите, или за да се отървете от бъркотията в мислите.

– Тренирайте паметта. Кръстословиците, судоку, викторините с любопитни факти или дори опитите да придобиете нови умения или научите нов език поддържат мозъка активен и забавят дегенерацията му.

Добрата новина е, че малките промени са достатъчни за постигането на ползотворни резултати, стига да не се отказвате. Няколко дни в седмицата упражнения, време за почивка и отпускане, заниманията с любимо хоби са все неща, които ще ви помогнат да намалите риска от проблеми с паметта с напредването на годините.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *